Psihijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 667 | Broj poruka: 1506

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ne razumijem što mi se događa


Autor Poruka

Mirela

14.01.2002. 21:01

Imam 22 godine i zaručena sam s čovjekom starijim od sebe 25 godina. To traje već 2 godine, zajedno živimo, lijepo nam je, razumijemo se i volimo.Moji roditelji, kao i njegovi prihvatili su tu vezu baš iz razloga što se iskreno volimo.
Međutim, on je javna osoba, vrlo je društveno eksponiran i susrećemo se uglavnom s istim tipom ljudi koji ništa drugo ne znaju nego vrijeđati mene kao osobu.Nije bilo mjesta na koje smo išli, a da ja nisam išla sa strahom od potcjenjivanja, vrijeđanja i ostalih načina omalovažavanja od strane tih njegovih "prijatelja". To traje sve ovo vrijeme i vrlo me promijenilo kao osobu. Iz vedre, vesele, optimistične osobe pretvorila sam se u nervoznu, depresivnu osobu, sklonu samoubilačkim mislima. Često plačem, izgubila sam samopouzdanje kojeg sam nekad imala napretek. To me razdire iznutra, razdire našu vezu jer je to jedini razlog zbog kojeg se mi svađamo. Postala sam bolesna (imam gastritis, aritmiju srca, teško dišem, stalno sam umorna, imam noćne more i niz drugih poteškoća).Najbolje bi bilo da se rastanemo, ali bilo bi šteta takvu vezu prekinuti radi drugih i to samo zbog drugih. Već imam propalu, teško preboljenu vezu iza sebe i ne bih htjela da mi se to opet ponovi.Inače sam informatičar, zaposlena u privatnoj firmi. Radim kod kuće. Ne mogu si pomoći, bježim od ljudi, ne izlazim od straha da će me još više psihički izmučiti. Izgubila sam potpuno vjeru u ljude, ne vjerujem nikome, jedva sebi. Zaručnik mi je posesivan, što još samo pogoršava situaciju. I to mu je jedina mana, inače ima mnogo razumijevanja za mene i moju situaciju te stanje koje ću sada opisati.

U posljednjih godinu dana imam nekakve "napade". Ponekad traju 3-4 sata, a ponekad i 2 dana. Tada samo plačem, želim umrijeti (još si nisam pokušala oduzeti život jer sam, hvala Bogu, kukavica za tako nešto), nitko mi ništa ne smije reći jer ja doslovno divljam, a ponekad se to smiri pa treba samo neka sitnica da se ponovo divljanje "rasplamsa" i tako. Ne znam kojim riječima bi objasnila to stanje. TADA U PRSIMA OSJEĆAM PRITISAK I OŠTRE BOLOVE.Samo mislim na smrt u tim trenucima. Bojim se da to ne preraste u neku tešku bolest.
Kako da si pomognem i kome da se obratim?

Nesretna iz Varaždina

P.S. Prije ove veze imala sam jednu vezu nakon koje sam mnogo
propatila i nekoliko mjeseci sam uzimala Lexaurin.

Prof.dr. V. Folnegović Šmalc

26.02.2002. 07:59

Očito imate tegoba zbog kojih bi se valjalo javiti psihijatru.No , u to liječenje trebalo bi uključiti i Vašeg zaručnika. Iako idilično prikazujete Vaš odnos ( a niti jedan nije takav) u Vašem pismu postoji niz nejasnoća ili kontradikcija.Kako to da se Vaš zaručnik i dalje druži sa ljudima koji Vas vrijeđaju , potcjenjuju i omalovažavaju.Lijepo je što ima razumijevanja za Vaše napade , no zašto Vas ne potiče da nešto poduzmete u vezi s njim.Očito je premalo prostora da sve objasnite u jednom pismu i da Vas mi ispravno shvatimo , te bih Vam preporučila da odbacite idilične slike svoje veze i potražite pomoć kako bi olakšali sebi i poboljšali svoju vezu ako ste za to još uvijek zainteresirani.

Odgovor

22.03.2002. 17:42

Puno hvala na savjetu. Prije 2 mj. počela sam sa terapijom kod prof. Vesne Grašner i mnogo mi je pomogla. Sada sam sama, ostavila sam zaručnika i polako se oporavljam od svega što mi se dogodilo. Imam dobrog prijatelja koji mi puno pomaže i uz njega mi sve nekako lakše ide. Još jednom hvala!