Psihijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 667 | Broj poruka: 1506

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Odnos prema psihoterapeutu


Autor Poruka

MartinaP

01.11.2007. 12:25

Poštovana, imam neka pitanja vezano uz odnos klijenta s psihijatrom.
1. Ako tijekom psihoterapije osoba razvije osjećaje ili seksualnu privlačnost prema svom terapeutu, biste li joj preporučili promjenu terapeuta bez iznošenja razloga, ostanak na terapiji bez iznošenja tih osjećaja ili ostanak na terapiji uz priznanje osjećaja?
2. Što biste preporučili kolegi psihijatru u slučaju da mu je pacijent / ica spomenuo takve osjećaje, da nastavi s terapijom ili osobu uputi drugom terapeutu?
3. Je li normalno da se tijekom psihoterapije, s obzirom da pacijent iznosi vrlo osobne stvari što ga na neki način povezuje s terapeutom javljaju i takvi, zbunjujući osjećaji (iako je osoba svjesna da je veza nepoželjna i nemoguća, te na nju nema niti pretenzije)?

Sva tri pitanja postavljam uz pretpostavku da klijentu nije dijagnosticirana duševna bolest niti drugi psihijatrijski poremećaj poput depresije ili tjeskobe, već na terapiju odlazi npr. radi stresa na poslu ili problema u vezama.

Hvala na odgovoru!

Prof. dr. sc. Vera Folnegović Šmalc, dr. med.

08.01.2008. 13:45

Psihoterapija je psihološka metoda liječenja u kojoj je prvenstveno verbalna , a potom i neverbalna komunikacija između liječnika i pacijenta, osnovni terapijski instrument, a emocionalni odnos između njih dvoje zauzima sadašnje mjesto u liječenju. U vezi stim upisuje se pojam transfer, kao prijenos osjećaja s pacijenta na terapeuta odnosno kontratrasfer , prijenos osjećaja s terapeuta na pacijenta.Razvoj emocionalnog odnosa nužan je dio psihoterapijskog procesa pri čemu se kod pacijenta uobičajeno javljaju razni osjećaji , kako pozitivni , kao što su ljubav , simpatija, pa i seksualna privlačnost , tako i negativni , kao što su mržnja , neprijateljstvo , strah i slično. Kroz psihoterapijski proces ti se osjećaji mijenjaju prorađuju, usmjeravaju i stavljaju na prvo mjesto i emotivna iskustva koja mu omogućuju kvalitetniji i ispunjeniji život.

MartinaP

08.01.2008. 15:55

Hvala Vam, puno ste pomogli.