Psihijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 667 | Broj poruka: 1506

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Osjecaj gusenja bez vidljivog fizickog uzroka?


Autor Poruka

Marinko

14.01.2002. 20:37

Pozdrav!

U ranim sam dvadesetima, studiram i relativno sam uspjesan u tome. Mogao bih reci da imam sve razloge da budem sretan, ili barem da ne budem nesretan, no imam jedan problem koji s vremenom postaje sve veci.
Prije 2 godine, prvi put mi se javio osjecaj gusenja, nedostatka zraka, nepravilnog i kratkog disanja, tj. postao sam "svjestan" disanja. Tad je to proslo nakon par minuta, i nije se javilo do prosle godine, kad mi se u 2 navrata isto kratkotrajno, ponovio taj osjecaj. ZA vrijeme ljetovanja, u po treci put mi se javio taj osjecaj, ali sad nije prosao nakon par sati vec je potrajao gotovo tjedan dana, a u jesen gotovo 3 tjedna.
U djetinjstvu sam imao alergijski bronhitis, imam alergiju na polene drveca, i lijecen sam hiposenzibilizacijom. Problema respiratorne prirode nisam imao od svoje negdje 8-10 godine. Normalno, prva reakcija mi je bila posjetiti odgovarajuce lijecnike, konkretno Jordanovac. Tamo su mi dijagnosticirali "suzavanje" bronha karakteristicno za bronhijalnu astmu, i dali mi "ventolin" lijek koji sam uzimao kao malo dijete. Medjutim, ventolin me je jako uzbudjivao (lupanje srca, ubrzano disanje, pojacani osjecaj gusenja), a nisam primjetio da bi osjecaj gusenja nestao.
Ubrzo sam poslušao savjet roditelja i obratio se privatnom specijalistu pulmologu, u nas poznatom i priznatom, koji me je pregledao i nije nasao nikakve znakove "bronhijalne" astme (2 pregleda), ali je ustanovio hipertenziju, znaci primjetio je visok tlak i prilicno visok broj otkucaja srca. Prepisao mi je "bloxan" i redovnu fizičku aktivnost. Bloxan sam uzimao oko 3 tjedna, i definitivno je zajedno s vjezbom (trcanje) utjecao da mi se stanje prilično popravi.
Trenutno sad trcim, vjezbam, ali otkad sam prije tjedan dana krenuo u teretanu, u dva navrata mi se, u blazem obliku, vratio osjecaj gusenja (uz to ide i osjecaj "stisnutosti", pritiska neposredno ispod mjesta gdje se rebra spajaju centralno, s refleksom i na leđima, oko kralježnice), no ne za vrijeme vježbanja, vec mirovanja, a najcesce sjedenja.
-------------------------------------------------------------------
Ono sto me zanima je da li postoje naznake nekakvog psihickog poremecaja u mene, odnosno, buduci da neposrednog fizičkog uzroka tog osjecaja i tih napada gusenja nema, mozda je uzrok psihicke prirode, kako ga prepoznati i otkloniti?
Inace, nikad prije nisam imao psihickih problema, niti postoje neke obiteljska nasljedna ili kakva druga iskustva.

Hvala na strpljenju, nadam se da cete mi odgovoriti, bilo na forum ili email (mozda bolje na forum, mozda nekog isto to zanima)

Prof.dr. V. Folnegović Šmalc

25.02.2002. 15:16

Vaše bi tegobe mogle biti psihičke prirode , iako nam pri tome nedostaju još neki podaci.No u svakom slučaju prije no što se Vaše tegobe proglase psihičkim potrebno je da se isključe tjelesni poremećaji ( koji se ne moraju javiti nužno nakon fizičke aktivnosti, već i u mirovanju). Stoga se javite liječniku koji Vas je započeo liječiti. Kada on isključi tjelesne uzroke Vaših tegoba javite se psihijatru koji će iz više podataka o Vama i Vašim tegobama donjeti odluku o eventualnoj dijagnozi i terapiji.