Psihijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 667 | Broj poruka: 1506

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


otac i kriza


Autor Poruka

mario

01.02.2002. 19:07

Stovani...

Nadam se da ce mi netko uspjeti odgovoriti na ovaj problem, mada nisam siguran kamo ga svrstati.

Naime, prije nekoliko dana moja majka (42) je operirala stitnjacu. Za vrijeme operativnog zahvata ustanovljen je maligni tumor i cijela stitnjaca je odstranjena. Ona je to sasvim ok podnijela, medicinska sestra je po zanimanju, tako da joj je poznata vecina stvari iz medicinske struke.

No problem nije u njoj (ovu krizu ona sasvim dobro podnosi) niti u meni, vec u ocu, tj. njenom muzu (46). On je u panici od trena kada je mama zavrsila u bolnici. Ne jede i ne spava kako spada. Ne vjeruje nicemu sto doktor kaze. Svuda trazi "rupu" i neko skriveno znacenje, stalno spominje kako mu nije jasno i kako nam doktori nesto nisu rekli (doktor koji je operirao mamu rekao je kako je ovo izljeceno, tumor je odstranjen i po svemu sudeci nije se prosirio), kako se boji da mama ima jos tumora u tijelu i sl. Najtragicnije od svega je to sto se ne pita kako ce sada ona nego kako ce sada on, tj. pitanje je "A sto cu ja sada?"

Ne znam kako da ga smirim, ne znam kako da mu realno prikazem situaciju. Uglavnom se rasplace i ne zeli prihvatiti nista od mojih rijeci i savjeta. Na svu srecu, kada je mama u blizini, obicno se "skulira", ali nisam siguran da ce to moci stalno kada ona dodje kuci iz bolnice.

Ne znam koliko sam uspio prikazati situaciju, ali njegovo ponasanje mi se ne cini "normalno". Ne prepoznajem u tome "normalnu" zabrinutost. Pretjeruje u svemu. I jako cesto mi izgleda kao da namjerno "trazi" mogucnost da mama nije potpuno zdrava.

Da li s mojim ocem nesto nije u redu? Da li bi trebao potraziti strucnu pomoc za prebroditi ovu krizu? Ja pokusavam dati sve od sebe, ali nisam siguran da znam kako i sto mu treba. Otezavajuca okolnost je i to sto ja zivim i radim u zagrebu, pa nisam kod kuce. Ili ja jednostavno pretjerujem?

Hvala Vam unaprijed na odgovoru.

prof.dr.sc. V. Folnegović Šmalc

11.06.2002. 08:16

Bilo bi dobro kada bi Vaš otac potražio stručnu pomoć ( psihijatrijsku ) kako bi se naučio nositi sa bolešću Vaše majke , a isto tako da se ustanovi što se ustvari s njim zbiva.Vjerujem da će biti potreban samo suport da prebrodi ovo reaktivno stanje , no teško je reći nešto više bez razgovora s Vašim ocem. U U svako slučaju korisno bi bilo potražiti pomoć psihijatra kako bi se olakšalo ne samo Vašem ocu , već i majci , kojoj je sada ionako dovoljno teško.