Psihijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 667 | Broj poruka: 1506

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


sch


Autor Poruka

branka

07.03.2002. 10:44

Molim za savjet.
Imam dvoje djece od 13 i 11 godina.Budući da sam odrasla sa bratom koji je bolovao šizofreniju a moja djeca ulaze u pubertet počinjem u svakom možda normalnom pubertetskom ponašanju tražiti simptome.kako da prepoznam razliku ili simptome i da li moja djeca mogu naslijediti bolest.Zbog svog straha reagujem često veoma popustljivo.kako si mogu pomoći da odgojim zdravu djecu.
inače živim sa mužem i živimo sami (bez roditelja),brat je umro a roditelji su daleko.
Hvala na odgovoru.

Prof. dr. sc. V. Folnegović Šmalc

15.03.2002. 11:14

Šansa da osobe koje u obitelji imaju oboljelog od shizofrenije obole od te bolesti nešto je veća od šanse u općoj populaciji.Međutim nasljeđe nije isključiv faktor koji dovodi do shizofrenije.Shizofrenija se rijetko javlja u dobi Vaše djece.Uglavnom se javlja između dvadesetih i srednjih tridesetih godina.Što se tiče prepoznavanja bolesti vjerujem da bi Vi naslutili simptome s obzirom da ste imali brata koji je bolovao od te bolesti . Međutim ne biste smjeli usmjeravati energiju prema otkrivanju mogućih simptoma u Vaše djece, već biste je trebali uložiti u prevladavanje kriznog pubertetskog razdoblja kako biste maksimalno doprinjeli psihičkom zdravlju Vaše djece. Isto tako ne biste smjeli biti popustljivi od onog što smatrate da je dobro za Vašu djecu.
Nemojte strahovati od onog što se nije dogodilo i što se vrlo vjerojatno neće ni dogoditi i na što ne možete utjecati, već se suočite s onime na što možete utjecati , a to su dvoje zahtjevnih pubertetlija.