Psihijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 667 | Broj poruka: 1506

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


panika/manična depresija...


Autor Poruka

Mortiicia

23.09.2001. 09:11

26 mi je gidina i od ovih problema patim oduvijek ali se s godimnama stanje pogoršava.

Ponekad imam neke čudne napade - naglo i z čista mira - javlja se vrtoglavica, mrači mi se pred očima (prvo bijelo a zatim crno), osječaj gušenja kao da me netko steže oko grla, panika i strah koji to još više pogoršavaju. Završila sam tako i par puta na hitnoj pa je sestra prvo mislila da se radi o teškom napadaju astme dok mi liječnica nije dala injekciju apaurin - torezon i to me smirilo i nevolje su prestale.

Inače nikad nisam u "normlnom" stanju. Imam duga, teška razdoblja depresije (popraćeno glavoboljama) katkad popraćena samoozljeđivanjem (od kojeg se u poslijednje vrijeme suzdržavam a koje sam činila ne bi li nekako smanjila duševnu bol osječajući da če ona kroz krv otići, da će dobioti prolz). Tada poželim da me nema, da se nikad nisam niti rodila, često pomišljala o samoubojstvu ali na sreću bilo je neuspješno ili pobjeđano snagom jedva održanog razuma u tako depresivnim stajima. Osjećam kao da padam u neku mračnu rupu, zarobljena u tami bez izlaza, nade nema, ništa me ne veseli, ne zanima, često plačem, izoliram se od okoline i ne želim nikoga vidjeti. Sve me ljuti i mrzim sve oko sebe, posebice sretni ljudi me razbjesne a ne želim im se pridružiti. Vidim probleme veče nego što jesu i čak umišljam gadne situacije - sve je crno. Takva razdoblja su duga, mogu biti i duža od mjesec dana, popraćena i opstipacijom. Zatim nastupa razdoblje manije kad imam toliko fantastčnih, kreativnih pa čak i banalnih ideja da poželim da je dan duži kako bi što više napravila, ali sam u stresu i nervzna što ne stignem sve. Skačem od posla do posla. Toliko toga bi htjela ljudima reči, volim kad su sretni a ja sam presretna sobom i svime oko mene. Život je predivan! Tada se bavim planinarenjem, biciklizmom, plešem s društvom, fešte i razne zabave, spremam kuću a poželim spremiti i susjedovu (jer uživam kad mogu raditi nešto) ponekad spavam samo tri sata kako ne bi gubila vrijeme iako osjećam da mi ni to nije potrebno. Upravo tražim akciju. Ako vidim ta se takvo moje stanje ljudima čini ludim postanem razdražljiva i sklona svađama, nervzna. Uglavnom, sa svime se žurim kao da nam da to moje razdoblhje neće dugo ptrajati te u tom vremenu moram obaviti sve svoje zamisli.

Treći problem: Gotovo uvijek kad idem spavati i počnem tonuti u san strese me nešto - kao struja čitavo tijelo i boli me i tek nekon tog "udara" znam da mogu mirno zaspati. Što je to??

Često se bojim zaspati jer mislim da ću umrjeti, zaboraviti disati možda u snu ili slično, hvata me panika....

Četvrti problem: Imam ime koje ne mogu smisliti od malena. Kad ga čujem nešto me strese i izazove bijes u meni, gubim kontrolu, vrtoglavica, izvan sebe sam. Oduvijek sam tako reagirala na njega, na sam taj zvuk. Zbog toga izbjegavam kontakt i okolinu sa svima onima koji nisu informirani o tome da me tako ne zovu, od straha da to ne čujem. I u školi sam imala gadnih problema zbog toga, S godinama to utječe još gore na mene. Dala sam zahtjev za promenu koji je nemilosrdno bio odbijen i sve je završuilo na upravnom sudu uz navedene razloge i mojeg psihologa i liječnika jer mi to psihofizički šteti, ali na upravnom sudu kao da spavaju. Povući ču tužbu i pokušati ponovo. Da li bi mi potvrda psihijatra pomogla za to?

Možete li mi ikako pomoći u svezi moji problema? Dati me neki savijet i Vaše mišljenje?

Unaprijed zahvaljujem

prof dr V. Folnegović Šmalc

23.01.2002. 11:18

Iznjeli ste mnoštvo problema i pitanja koja Vas muče.Iz Vaših pisama saznajem da ste nekad bili u kontaktu sa psihologom i liječnikom ( ne znam dali se radi o psihijatru).Smatram da biste se trebali obratiti za pomoć psihijatru kako bi se ne samo odgovorilo na Vaša pitanja , već Vam i olakšalo mučne trenutke koje proživljavate. Ako ste iz Zagreba možete se javiti meni : Prof. dr.sc. V. Folnegović Šmalc , PB Vrapče.Ako živite izvan Zagreba javite se na 01/3780 - 678, pa ćemo Vam dati informaciju kamo se možete javiti s obzirom na mjesto u kojem živite.