Psihijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 667 | Broj poruka: 1506

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


paranoidna ljubomora


Autor Poruka

TONIĆ

19.09.2005. 00:01

Poštovani!

Imam jedan veliki problem i molim za vašu pomoć i sugestiju. Naime kod mog oca su se unatrag 30 dana javile misli da ga mama vara. Otac (73 godine) a mama 65 godina. Tu noć prije 30 dana se probudio i počeo kleti mamu, da bi sutradan nastavio i govorio da ona ima ljubavnika i fokusirao to na nekog čovjeka ( koga je ona pozdravila prije nešto više od 2 mjeseca). Ta prebacivanja su išla toliko daleko da se on nije mogao zaustaviti pričati, te bi nakon toga počinjao plakati. Daljnja njegova ideja je bila otkriti tu cijelu zavjeru, jer je to samo jedan u nizu, a ona je zapravo bila prava «drolja». Tako je počeo nazivati sve osobe s kojima je radila i tražio sastanke s njima i tražio da mu oni to potvrde. Usmjerio je svoju ideju prema tom čovjeku i njegoivoj supruzi te ih nazivao, sastajo se s njima i prikazivao im to kao realnost ( tako da je supruga od tog čovjeka i povjerovala- on je inače izuzetno inteligentan čovjek i govornik). On je tako taj prvi tjedan provodio u svakodnevnim odlascima kod poznanika i pričanja svoje priče o njezinoj nevjeri. Istovremeno se nikako nije mogao smiriti, niti je mogao spavati, odlazio je u šetnje šumom i tražio «žrtve» kojima bi sve to pričao i «rekao svima istinu». S obzirom da je njegovo stanje bilo sve lošije, nije mogao spavati, odlazio je od kuće ( ja nisam znao gdje je), nije jeo skoro ništa, nije ništa radio, samo je mislio na to, a odbijao je liječnika, a nije ni priznavao da on ima ikakav problem već je «ona ta koja mu može taj problem riješiti- tražeći od nje priznanje», zamolio sam našu obiteljsku liječnicu da mu prepiše neka sredstva za smirenje, misleći da će nakon toga pristati da ode kod liječnika. Ona mu je dala Seroxat, Helex i Prazine. Nakon što je uzeo 2x Seroxat, 2x Helex 0,25mg., počeo je spavati, te je praktično 2 dana samo spavao uzevši sutradan još1x Seroxat i 4xHelex . Nakon toga je uvio da ga tablete previše uspavljuju pa je počeo smanjivati na slijedeći dan Helex x 2 tablete, pa 1, te onda tek kad bi mu trebale da može spavati. Mi smo svi zajedno bili još dva tjedna, a nakon toga morao sam otići raditi., a mama se bojala njegovih reakcija i nije htjela ostati s njim s obzirom da je bila na kraju snage ( ona ima dg. Angina pectoris).
Nakon toga je on ostao sam bez nadzora. On nastavlja sa nazivanjima i naziva sve koga se sjeti ( od poznanika) i priča im istu priču. Više nema nikakvih limita, pa naziva ljude vrlo rano 6.30 sati ujutro i praktično bez isprike priča svoju priču. On ne ostaje na tome već naziva mamu koja je kod moje sestre i klete je i vrijeđa je. Nadalje traži istinu i želi se naći sa «ljubavnikom» i njegovom ženom, a istovremeno mijenja oporuku i dodaje da se ona ne smije sahraniti s njim niti mu biti na sprovodu. Osim toga piše i oproštajno pismo i kome kaže « da su njegovi dani odbrojani i da se želi oprostiti od ovog svijeta zaslugom njegove žene i upućuje joj proklestvo».
Nakon što poziva u svako doba dana i noći sestra isključuje telefon i nakon toga od dolazi kod nje i traži, da se mama odrekne svega materijalnog i njegovog prezimena i da mu to potpiše.
Na molbu našoj liječnici opće prakse ona ga poziva na pregled ( on je imao značajne smetnje – operiran tumor na mjeuru), te ga ona usmjerava u opću bolnicu na pregled.
U tom trenutku on ne može zadržati koncentraciju više ni na tren, misli samo na to (sad više nema jednog nego već najmanje 20 ljubavnika), pogled mu pliva, neuredan je, stalno se ponavlja, plače na susret sa svakom novom osobom ( moja supruga, sestra u ambulanti, doktorica opće prakse, sa mnom).
Nakon konzultacije prvi put dolazi liječnik specijalist- psihijatar. S njime razgovara više od 30 minuta i izlazi sa dijagnozom a li i namjerom da ga ne zadrži na liječenju u bolnici. U međuvremenu mi supruga kaže da misli da ima nož. To ja govorim liječniku i on kaže da ako ima nože da će ga zadržati ( ja mu isti nalazim) i on je priveden uz policiju. Ne opire se njima i odlazi na odjel psihijatrije. Tamo mu daju terapiju injekcije Haldola (koja ga u potpunosi smiruje i privremeno mu oduzima mogućnost govora).
Sada je trenutno na odjelu i ono što ja i moja čitava obitelj želi znati je kako se boriti sa takvom opakom bolesti.
Ja predpostavljam da nema nekog čarobnog štapića za ovu opaku bolest, ali me zanima vaše mišljenje, te po vašim iskustvima tijek ovakvih bolesti ( trajnost, povratak u stvarnost, ponovno prihvaćanje mame, i dr.) te terapija koja se u ovakvim slučajevima uzima i kakve rezultate daje. Osim toga želimo se i sami educirati da naučimo što više o tome kako bi mu mogli na što bolji način pomoći.

Veliko hvala na odgovoru.........................Toni

Prof. dr. sc. V. Folnegović Šmalc

29.09.2005. 11:17

Potreban je intenzivan psihijatrijski nadzor do povlačenja simptoma bolesti.