Psihijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 667 | Broj poruka: 1506

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Problemi sa spavanjem


Autor Poruka

Anna

09.10.2002. 00:31

Imam 26 godina. Unazad 3 godine prozivjela sam nekoliko vrlo teskih emotivnih kriza. Kazem, prezivjela, dakle cini mi se da vise nije u njima problem. Moj problem je, meni se cini, pretjerana samokontrola, blokiranje emocija, gdje onda moja podsvjest to "izbacuje" tijekom spavanja. Nedavno sam prekinula vrlo traumaticnu i tesku vezu, prije nekoliko mjeseci. Ali ne prestajem sanjati gotovo sve u vezi te veze. Moji snovi nisu nikada nocne more, ne sanjam smrt i sl. ruzne stvari. Ali kroz san ponovno prozivljavam izuzetno teske i ruzne osjecaje koje sam prozivljavala i u javi, u odredjenim situacijama. Prati me uzasan osjecaj straha dok sanjam. Ponekad cak i panika. Kada se budim to je gotovo uvijek svojevrsni napad panike: srce mi lupa, disem tesko, strah me prostora u kojem se budim, osjecam se klaustrofobicno, osjecam uzasan strah. Jedan vrlo iscrpljujuci osjecaj, zbog kojeg sam kronicno neispavana, a utjece na moje raspolozenje i tijekom cijelog dana. Cini mi se da podsvjesne konflikte rjesavam u snu, kada nemam kontrolu nad svojim emocijama. Mozda se cini kao bezazlen poblem, ali meni polako unistava zivot, jer sam godinama u jednom cudnom stanju, stalno umorna, bezvoljna, bojim se sna, i sto je najgore, svaka trauma u mom zivotu, filtrira se na ovaj nacin. Svaki emotivni lom, prozivljavam jos predugo vremena kroz snove, a u budnom stanju mi se cini da sam situaciju prevladala. Kako da si pomognem?
Puno cete mi pomoci odgovorom. Najljepsa hvala

Prof.dr.sc. V. Folnegović Šmalc

22.10.2002. 14:05

U snovima proživljavamo ono što ne možemo ili si ne dozvoljavamo proživjeti u budnom stanju.U snu si dopuštamo mnogo toga što si " u javi" nikada ne bi dopustili( u to spadaju i emocije).San dopušta da na površinu ispliva naše " nesvjesno". Očito Vaši problemi još uvijek u Vama žive buran život. Bilo bi dobro da se obratite psihoterapeutu kako bi popričali o Vašim snovima kao uvod u rješavanje problema koji Vas očito još muče.