Psihijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 667 | Broj poruka: 1506

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Upit u vezi PTSP-a


Autor Poruka

Damir

19.02.2005. 21:48

Postovani!
Ja sam HRVI sa 20% ostecenja sa osnove ranjavanja(geler na 4-tom kraljesku i u prsima).1998.godine mi je odbijen PTSP jer je bolest bila u fazi lijecenja.2002 godine,kada sam dobio trajne dijagnoze PTSP,depresija i trajnu promjenu osobnosti F.62 kao najtezi oblik PTSP-a, podnio sam zahtjev za utvrdivanjem novog postotka invaliditeta gdje bi bio ukljucen i PTSP(mada mislim da sam zakinut i na osnovu ranjavanja),koji mi je odbijen sa obrazlozenjem da je rok za priznavanje PTSP-a bio 2001.g.Podnio sam zalbu u zakonskome roku na koju mi nitko ne odgovara pa Vas pitam kako je moguce da sam zakasnio sa zahtjevom za priznavanje PTSP-a kada mi 1998. komisija nije mogla priznati PTSP kao bolest jer je morao proci odreden broj godina dok ne dobijem trajne dijagnoze. Prosao sam psihotest MMPI-2(na svoj zahtjev) u V.B.Dubrava 2002g. te se nalaz i misljenje psihologice podudara sa psihotestom koji sam obavio 1997.g.isto kao sto se podudaraju misljenja triju razlicitih psihijatara u rasponu od 1997. do 2002.godine. Bio sam pripadnik 1.pjesacke satnije 1.pjesacke bojne 7.GBR"PUME" te sam po vojnoj hijerarhiji medu prvima bio u svim akcijama,a ranjen sam na Dinari u akciji "ZIMA 94/95" kada se je krcio put prema Kninu,a temperature su dosezale do -30 stupnjeva. Nebrojeno puta sam bio u, po zivot cak neizlaznim situacijama iz kojih sam se izvukao,vidio sam stvari koje u filmovima na TV-u pustaju iza ponoci i sl. Da bi se prijavio u HV ispisao sam se iz srednje skole gdje sam bio vrlo dobar ucenik(ucesnik raznih natjecanja iz prirodnih predmeta),a ujedno sam bio i sportas,clan PRVI put osnovane u samostalnoj Hrvatskoj "1.hrvatske malonogometne lige",registriran pri Hrvatskom nogometnom savezu. Kao sto vidite mogao sam se nastaviti skolovati, baviti sportom, cak i zavrsiti srednju muzicku skolu gdje sam svirao saksofon. Ja sam to sve odbacio zeleci braniti svoju domovinu tako da sam se na kraju na vlastiti zahtjev sto prije prijavio u vojsku gdje sam bio u 7.GBR HV-a od svoje 18.do 22.godine(ranjen sa 20.g.) i svjesno propustio najljepse godine zivota. Nakon svega sto sam prosao u ratu ako i Vi mislite da to nije utjecalo na moje zivce te da nemam pravo na PTSP;jer sam sada totalno druga osoba(sve pise na vise psihijatrijskih povijesti bolesti)onda stvarno vise nemam razloga za zivot duboko razocaran nekad obozavanom drzavom.

Molim Vas za barem par rijeci jer mi jos nitko iz drzavnih sluzbi nije odgovorio na pitanja vezana za savjete STO DA RADIM?
Mozda se ne znaju sluzit racunalom?
s postovanjem Damir

p.s. Sada imam zenu i kcer od 1,5 g. te nemam rjeseno stambeno pitanje.

Prof.dr.sc. V. Folnegović Šmalc

18.03.2005. 14:19

Shvaćam Vašu ogorčenost prouzrokovanu administrativnim tegobama, no koliko mogu dokućiti iz Vašeg pisma s medicinske strane Vaše je pitanje riješeno.Imate dijagnozu trajne promjene ličnosti na temelju katastrofičnih iskustava koja je proizašla iz kroničnog PTSP-a i koja podrazumijeva trajni invaliditet.Na osnovu toga smatram da Vam pripadaju sva prava vezana uz navedenu dijagnozu. No, za ostala administrativna pitanja morat ćete se obratiti pravnim službama.

augustin

12.04.2005. 01:08

samo da vam izrazim rijeci podrške, jer to je sve što mogu kod osoba kao što ste vi, a mi kao društvo ne cinimo mnogo da vam pomognemo.