Psihijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 667 | Broj poruka: 1506

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pomoć - savjet liječnika


Autor Poruka

aapetra

14.10.2007. 17:45

u rujnu sam se liječila u KBC Rebro; dijagnoza F 25.0. U bolnicu sam završila zbog pokušaja suicida. Problem je takav da sam u bolnici funkcionirala ˝odlično˝, i doma sam nastavila s vježbama pozitivnog mišljenja, no kako vrijeme prolazi, vježbe me umaraju (lijekove pijem redovno), ponovno sam često jako uznemirena i ne mogu se samostalno smiriti (po savjetu liječnika suprug mi da i do 4 normabela od 10 mg). Znam da trebam ponovno u bolnicu, ali imam paničan strah od odlaska u bolnicu: odvajanje od obitelji uzrokuje mi svakodnevno plakanje (imam dijete od 7 godina), ali najveći problem je što kad jednom uđem u bolnicu, više nemam ja kontrolu oko odlaska kući. Iako znam da je to vezano uz poboljšanje mog stanja, liječnik uvijek inzistira da povratak doma ˝dogovaram˝ s suprugom. Ali taj dogovor to zapravo i nije, jer ako on kaže može, onda može, ako ne, ja ostajem. Prema tome to nije nikakv dogovor. Zato ja sve odradim po ˝nacrtu˝ samo da se to što prije završi.
Ipak, na to je teško išta odgovoriti, stoga molim za savjet: kako da u sebi pronađem način da odem u bolnicu, a da, kad odem, ne budem uvjetovana od drugih o svom povratku? Kako da kontrola bude moja? Jer ako i sljedeći put budem ovisila o odlukama supruga koji je 350 km udaljen od mene, zaista mislim da više neću moći ostati u tom braku.

Prof. dr. sc. Vera Folnegović Šmalc, dr. med.

02.04.2008. 12:55

Jedna od karakteristika bolesti od koje ste naveli da se liječite su promjenjivo raspiloženje koje može varirati od depresivnog do jako veselog , te promjene u testiranju realiteta. Simptomi Vaše bolesti kad je u aktivnom stadiju sa sobom povlače i teškoće u svakodnevnom funkcioniranju , uključujući i teškoće u donošenju odluka , pri čemu je posebno važno da Vaše odluke budu adekvatne , misleći pri tome da budu dobre , kako za Vas tako i za ljude iz Vaše okoline. U tom smislu može biti važno da imate uz sebe osobu koja je u određenim trenucima spremna Vam pomoći u donošenju odluka. Preporučujem Vam da o tome porazgovarate i izravno sa svojim psihijatrom.