Psihijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 667 | Broj poruka: 1506

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


psihoterapija paničnog poremećaja


Autor Poruka

zzk

18.06.2003. 10:56

Nakon uzimanja antidepresiva prilično mi se poboljšalo stanje tako da daleko rijeđe imam panične napade a i slabiji su. Ne odlazim svojevoljno više na psihoterapiju no zanima me da li bih i daje trebao? Što konkretno može psihoterapija pomoći ako je moj poremećaj kemijski poremećaj u mozgu? Da li je to više neki oblik terapije podrške i način da prihvatim taj moj poremećaj ili tu ima i nešto "više i dublje"? Da li je kod svih pacijenata potrebna psihoterapija? Može li se panični poremećaj liječiti autosugestijom ili hipnozom? Da li bi mi mogao neki sport pomoći u daljnjem poboljšanju i koje vrste sportova preferirati. (Anaerobne ili aerobne, statične ili dinamične)? Kako muzika može utjecati na poboljšanje paničnog poremećaja, može li uopće? Oprostite na ovako brojnim pitanjima, zahvaljujem na odgovorima!

Prof.dr.sc. V. Folnegović Šmalc

02.07.2003. 08:49

U liječenju paničnog poremećaja koristi se medikamentozna terapija , psihoterapija( grupna i individualna), razni oblici socioterapije i radnookupacione terapije te metode opuštanja.Pristup je individualan i prednost se daje određenoj metodi u dogovoru sa bolesnikom.Svaka od navedenih metoda korisna je u liječenju. U skladu s tim značajan je i sport, muzika i dr.Nije bitna vrsta sporta , već bilo koja aktivnost koja Vas relaksira, odvlači razmišljanja u " konstruktivnom smjeru" te potiče eventualne socijalne kontakte.Psihoterapija ima i suportivnu kao i lječidbenu funkciju , ovisno o vašoj kreativnosti , tehnici i terapeutu koji ju provodi , no ne znači da ju morate provoditi kako bi se izliječili od paničnog poremećaja.Trebate izabrati svoj način liječenja u dogovoru sa liječnikom.Autosugestija može puno pomoći , a hipnoza se danas rjeđe koristi.