Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Cista na jajniku i poremecaj hormona stitne zlijezde


Autor Poruka

dahlia80

25.09.2009. 18:55

Poštovana doktorice,

Moj problem je vrlo komplikovan tako da mi se čini da mi ni doktori više nisu u stanju reći šta da radim. Imam 29 godina i nisam udata.Prije godinu dana su mi ultrazvukom otkrivene vodene ciste u desnoj dojci. Radila sam punkciju, sadržaj je poslat na anlizu i ustanovljeno je da se ne radi o nečemu sto je zloćudno. Dali su mi Mastodynon kapi i jos neke tablete koje sam koristila 3 mjeseca,ali je stanje ostalo isto. Redovno sam radila ultrazvuk da bismo pratili stanje i na jednom od tih pregleda doktorica mi je snimila štitnu žlijezdu. Rekla je da je mikrocistična,te me uputila da uradim nalaz hormona štitne žlijezde. Nalaz je pokazao da su hormoni povišeni(hipertireoza) i dali su mi Favistan 2x20 mg,kontrola za dva i po mjeseca). Počela sam redovno koristiti,ali sam nakon kratkog vremena počela osjećati da mi ne odgovara. Javljali su se razni simptomi(osip po koži,oštećena sluznica želuca,nataknute dojke,bol u zglobovima,a što je bilo najgore zapadala sam u depresiju,bez ikakvog konkretnog razloga bih počinjala plakati,uticalo mi je to na osjećaje i emocije).Međutim, kad god sam otišla da se požalim doktorima oni bi me vraćali kući govoreći da je nemoguće da je to od Favistana,nego da je to posljedica moje "bolesti". Nakon 2 mjeseca sam ponovo uradila nalaz hormona i ovaj put je dijagnoza bila "teška hipotireoza",te su me poslali kuci bez ikakve terapije,kontrola za 4 mjeseca. Odmah poslije toga sam dobila menzes i to je bilo petnaest dana od početka zadnjeg,a nakon toga ponovo kroz 4 dana.Otisla sam da uradim ultrazvuk te mi je otkrivena cista na lijevom jajniku i čvorić na štitnoj žlijezdi. Uradila sam color dopler sa punim mokraćnim mjehurom te je on pokazao da se radi o multilokularnoj,hipoehogenoj,ovalnoj tvorbi, veličine 70x33 mm,nepravilnih interaktivnih septi,većinom septe mrežaste građe,osrednje periferne vaskularizacije sa mjerenim protocima čiji se indexi otpora kreću od RI-0,62-0,55. Terapija je Utrogeston i Citeral. Ponovo sam uradila i nalaz hormona štitne i sada su nalazi dobri. Posto sam sad sva isprepadana korištenjem raznih tableta, sad se plašim početi uzimati ove hormonske jer mislim da ce mi se opet nešto iskomplikovati, a doktor je spominjao i nekakvu operaciju. Molim Vas za Vaše mišljenje.

Unaprijed zahvaljujem.

Višnja Tadić, dr. med.

05.10.2009. 21:15

Sve ovo što ste napisali nije tako rijetko i neuobičajeno...Nije direktno povezano, ali se ipak na jednom nivu
proizvodnej i kontrole hormona susreću.
Terapija što se tiče ciste Vam je uredno određena, i ne treba se bojati ovih hormona, nego provesti terapiju, i kontrolirati UZV-no jajnike. Poremećaj ciklusa vjerojatno je bio uzročnoposljedično vezan uz onu cistu što ste opisali, pa treba vidjeti ponovno stanje nakon terapije tj. nakon menstruacije u prvih 10 dana ciklusa.
Jedino je malo čudno što je "teška hipotireoza" nestala u tako kratkom vremenu bez terapije ??

vesgo22

02.12.2009. 15:00

Meni je isto otkrivena cista,pa mi je,uz hormonsku terapiju doktorica preporučila mirovanje.Inače se redovito bavim tjelovježbom,pa me zanima da li da ipak pričekam sa vježbanjem dok terapija ne prođe ili ipak mogu nešto lagano vježbati,npr.jogu? Inače idem na aquaaerobic,ali ne znam da li smijem nastaviti dok se cista ne povuče?Inače,nakon prvih 6.dana terapije radim pauzu i onda opet moram nastaviti s istom,od 16.-25.dana,pa me zanima kak to izračunati? Radi se o tabletama Duphaston.
Hvala!