Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 10521 | Broj poruka: 74706

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


Da li je moguca trudnoca s nerednim hormonima?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Maclbeth

20.11.2019. 10:55

Postovani,
U pravilu imam redovite cikluse (28-35 dana). Jucer sam bila na pregledu UZV, i jajnici su uredni.
Dolje je nalaz hormona, koji sam vadila 3dc te intervali ref.vrijednosti u fol.fazi:

FSH – 4,5 (1,8-9,4)
LH – 3,0 (0,8-10,4)
PRL – 326 (78-597)
ESTRADIOL -0,189 (0,11-0,54)
17-OH PROG – 5,8 (0,33-3,57)
TESTOSTERON-1,7 (0,2-2,74)
SL.TESTOSTERON – 3,6 (0,45-13,7)
ANDROSTEDION – 11,6 (3,09-10,35)
DHEA –S04 – 8,7 (1,8-9,8)
SHBG – 87,6 (20-85)

Zanima me da s ovakvim nalazom mogu ostati trudna? Brine me poviseni 17-oh prog, androstendion i SHBG? Da li on moze kako sprijeciti ovulaciju i zacece?
Mislite li da bih se zbog ovakvog nalaza trebala javiti doktoru da pocnem uzimati nesto za pomoc pri ovulaciji ili zacecu obzirom na van regularne vrijednosti nekih hormona?
Unaprijed hvala, lp

Ivo Balenović, dr. med.

20.11.2019. 11:20

Poštovana, vrijednost navedenih (17 OH progesterona, androstendiona i SHBG) hormona su minimalno iznad gornje granice. !17OH progesteron je intermedijer u biosintezi drugih steroidnih hormona i pokazuje velike oscilacije tijekom dana. Budući da imate uredne cikluse, vjerojatno imate i ovulaciju u svakom ciklusu. Ovulacija se može dokazati određivanjem vrijednosti progesterona 21. dana ciklusa. Smatram da navedene vrijednosti hormona ne bi trebale utjecati na ovulaciju. Odredite vrijednost progesterona 21. dana ciklusa i tako će se dokazati ovulatornost ciklusa.

Maclbeth

20.11.2019. 12:00

Hvala na brzom odgovoru!

Ivo Balenović, dr. med.

20.11.2019. 20:35

Nema na čemu.

dada1979

21.11.2019. 05:35

Postovani imam pitanje.
Ciklusi su mi u zadnjih par mjeseci dosta neredoviti,imam 41 godinu.
Danas sam imala zasticeni odnos sa deckom,nije svrsio u mene,izvadio ga je i svrsio u kondom.
Međutim nakon toga meni se islo na wc i ne razmisljajuc uzela sam papirnati rucnik s kojim je on na par minuta prije obrisao spermu i obrisala sam se nakon sto sam se pomokrila. Da li je moguca trudnoca nactaj nacin ako mi je bio 2 plodni dan.
Hvala unaprijed na odgovoru

Ivo Balenović, dr. med.

21.11.2019. 19:55

Poštovana, ne postoji mogućnost da bi na taj način došlo do trudnoće.