Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


infekcije


Autor Poruka

Svjetlana

07.05.2002. 11:18

Poštovana dr. Kupešić,
imam 38 g., a prije 9 mjeseci sam u 13 tjednu trudnoće iz nepoznatih razloga imala spontani pobačaj. Dosad nisam rodila. Prije tri mjeseca u mojoj urinokulturi i u ejakulatu mog supruga pronađena je Escherihija coli - 10 na 5, te smo oboje bili podvrgnuti slijedećoj terapiji: on 10 dana a ja 8 dana smo primali inekcije Garamicina (dnevno 160 mg), a potom 10 dana Nolicin tablete (2 puta po 1 na dan). Nakon toga moja urinokultura je bila čista, ali bakteriogram supruga je pokazao prisutnost Entetococcusa - 10 na 4. Molim da mi preporučite:
koja terapija i u kojem trajanju bi bila najprimjerenija za mog supruga, te da li da se do daljnjeg suzdržimo od mogućnosti začeća, kao i kolike su šanse da se konačno izliječimo od tih infekcija kako bi radili na začeću. Također me zanima da li će svi ti antibiotici i infekcije oslabiti suprugove spermije.Napominjem da sam nakon pobačaja obavila niz pretraga i sve su u redu osim napominjem da je utvrđeno da u jednom jajovodu imam istmični blok, dok je drugi prpohodan. Kakvi su mi izgledi za spontano zaćeće. Hvala i pozdrav, Svjetlana

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

07.05.2002. 20:04

Poštovana,
Bez sumnje prije planiranja ponovnog zanošenja morate izliječiti postojeću infekciju (antibiotska terapija prema antibiogramu koja se ordinira na temelju učinjene urinokulture ili obriska). Vjerujem da Vam je taj nalaz predočen prije započinjanja antibiotskog liječenja (popis i naznaka osjetljivosti na pojedine antibiotke ocijenjena ocjenama od 1 do 3). Preporuča se antibiotsku terapiju provesti u oba supružnika u istom vremenskom intervalu, te nakon provedenog liječenja provjeriti ishod (ponoviti obriske i urinokulturu). Za očekivati je da antibiotici mogu tranzitorno (privremeno) narušiti motilitet (pokretljivost) spermija, ali je ovaj poremećaj privremen i dugoročno ne utječe na reprodukcijski potencijal supruga.
Ukoliko se kod Vas radi o urednoj prohodnosti jednog i začepljenosti drugog jajovoda, postoji 50% tna šansa za zanošenje (drugim riječima moguća je trudnoća ukoliko je ovulacija prisutna na jajniku koji se nalazi uz prohodni jajovod). S ozbirom na Vašu dob savjetovala bih da se dopunski obradite kako biste isključili druge uzroke infertiliteta (endokrinološka obrada, pregled trodimenzionalnim ultrazvukom, isključiti imunološke parametre i sl).

Svjetlana

08.05.2002. 11:51

Poštovana dr. Kupešić,
zahvaljujem na Vašem iscrpnom odgovoru. S obzirom da izuzetno cijenim Vaš rad, obraćam Vam se sa zamolbom da mi odgovorite postoji li mogućnost da me primite na pregled i konzultacije, odnosno da pregledom moje dokumentacije (obavila sam priličan broj pretraga s obzirom na prethodni spontani pobačaj) mi sugerirate što i kako dalje. Inače sam pacijent Vaše klinike, ali volila bih čuti i Vaše mišljenje jer sam pomalo već i panična da ću propustiti osjetiti najljepši osjećaj - postati majka. Usprkos svim neprilikama koje su zadesile Vašu kliniku u posljednje vrijeme, ostala sam vjerna divnim doktorima i osoblju klinike i vjerujem u Vaš rad. Želim Vam i dalje uspjeh i pobjedu u ovoj teškoj bitci. S v j e t l a n a

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

08.05.2002. 21:31

Poštovana,
Zahvaljujem na Vašem povjerenju. Bilo bi mi drago da me kontaktirate vezano uz Vaš problem, te Vas mogu uputiti na telefon 3712 109. gdje ćete dobiti detaljne upute o terminima pregleda i/ili konzultacija.