Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Informacije o kontracepcijskim pilulama


Autor Poruka

pb1510

04.05.2020. 13:20

Pozdrav!
Posto tek 2 mj pijem pilule u svrhu kontracepcije (Claxi) imam nekoliko pitanja. Moram pitati Vas, jer moja ginekologija nikad nema vremena za takva pitanja i samo joj je bitno da pregled zavrsi cim prije. Zanima me sljedece. Kako to da sam prosli mjesec imala obilniju menstruaciju nego sto je to bilo ovaj mjesec? Zbog toga sam i malo zabrinuta jer imam odnose bez kondoma, ali uz prekinuti snosaj. Je li normalno da i dalje prvog dana menstruacije osjecam malo jace bolove, posto sam procitala da se zbog pilula smanjuju bolovi? Sada mi je 8. dan ciklusa i imam bijeli iscjedak, je li to normalno? Postoje li slucajevi u kojima pilule gube djelotvornost i koji bi to slucajevi bili? I je li moguca trudnoca iako se pilule uzimaju redovito u isto vrijeme, bez preskakanja?
Unaprijed puno hvala na odgovorima!!

Ivo Balenović, dr. med.

04.05.2020. 17:25

Poštovana, uz redovito uzimanje pilula trudnoća nije moguća. Pojačani bjelkasti iscjedak moguća je gljivična upala (nešto je češća kod korisnica oralne kontracepcije). Pilule mogu izgubiti djelotvornost uz uzimanje određenih lijekova (antiepileptici, tuberkulostatici), kod jačih proljeva i/ili povraćanja. Kod korisnica oralne kontracepcije krvarenja postaju oskudnija i kraće traju (zbog djelovanja kontraceptiva na sluznicu maternice), a ponekad mogu i izostati. Kontraceptivi smanjuju bolove kod krvarenja. Pričekajte još neko vrijeme.