Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


klamidija treci put


Autor Poruka

Dragana

08.05.2002. 12:43

postovana,
Kos supruga i mene nadjena je bakterija chlamydia. Nakon terapija azitromicinom i ciprocinalom (ne paralelno), bakterija je prisuta kod oboje. Zanima me, postoji li neka metoda kojom se moze utvrditi na koji antibiotik deluje bakterija koju imamo, jer mi trazenje "pravog" antibiotika ne deluje zdravo, bez obzira na krajnji ishod.

Unapred zahvalna

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

08.05.2002. 21:44

Poštovana,
U Vas i Vašeg supruga se zasigurno radi o rezistentnom soju klamidije, te bi bilo poželjno pokušati primjeniti produljenu antibiotsku terapiju. Lijekovi koje ste koristili trebali su dovesti do negativizacije nalaza, ali kod Vas se vjerojatno radi o dugotrajnoj infekciji s otpornim uzročnikom. U slučaju da produljena terapija Azitromicinom illi Doksiciklinom (Hiramicinom) neće uroditi plodom, bilo bi preporučljivo kontaktirati infektologa koji se može odlučiti za alternativnu terapiju Ofloksacinom, Amoxicilinom ili Eritromicinom. Ipak, treba, napomenuti da je th Azitromicina i Hiramicina ona koja rezultira najboljim stupnjem izliječenja. Mikrobiološkim nalazom na žalost ne dobiva se informacija o senzitivnosti klamidije na određeni antibiotik kao kada radimo mikorbakteriološke pretrage i antibiogram na aerobe i anerobe.