Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Lažna menstruacija!?!


Autor Poruka

mirjana.mirjana

09.04.2020. 15:20

Poštovani doktore, u poslednje vreme često nailazim na pojam lažna menstruacija, a samim tim čim to pročitam dolazi do panike, i posle svake menstruacije radim test na trudnoću, i ako uvek koristim zaštitu tokom odnosa. Ali, uhvati me panika, strah...
Zbog toga bih Vas zamolila da mi pojasnite razliku između prave i lažne menstruacije? Koja je to ključna razlika i kako da znamo da imam pravu menstruaciju a ne "lažnu"?
Hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

10.04.2020. 18:15

Poštovana, postoji samo prava menstruacija. Sve ostalo je ili disfunkcionalno krvarenje ili krvarenje povezano s ranom trudnoćom. Do menstruacije dolazi nakon što žuto tijelo prestane s lučenjem hormona (samo ukoliko ne dođe do oplodnje). Menstruacija nastupa otprilike svakih mjesec dana i traje 3 do 7 dana. Disfunkcionalna krvarenja se javljaju zbog promjene u hormonskoj ravnoteži i mogu biti zbog ovulacije (oko sredine ciklusa), te mogu prethoditi ili se nastavljati na menstruaciju (zbog slabije funkcije žutog tijela). Prilikom implantacije može doći do implantacijskog krvarenja. Ono je oskudno i traje 2 do 3 dana. U ranoj trudnoći može doći do nepravilnih krvarenja zbog rasta maternice i pucanja sitnih kapilara, te zbog relativnog manjka progesterona - hormona koji održava trudnoću. Sva ta krvarenja su oskudnija od menstruacije i ne javljaju se u pravilnim razmacima.