Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Menstruacija nakon poroda


Autor Poruka

Bebabroj3

20.12.2019. 00:20

Pozdrav, rodila sam prije 40dana. Porod je protekao uredno bez sivanja. Do prije nekoliko dana bi jos uvijek uz zuti iscjedak kao pred kraj lohija svako par dana imala i malo sukrvice ugl prilikom brisanja. Bila sam na ginekoloskom pregledu i dr je rekla da je sve uredno, međutim radila je samo vaginalno pregled bez uzv. Problem je u tome sto sam opet jucer prokrvarila ali malo vise kao menstruacija svjeza krv i cak sam imala bolove u trbuhu kao kod menstruacije. Ali cini mi se kao da se krvarenje smanjuje i nestaje. Da li je moguce da je rijec o menstruaciji koja se jos nije ustalila ili? Koliko je pouzdan samo vaginalni pregled? Da napomenem nema temperature i dojim ali uz nadohranu. Unaprijed zahvaljujem

Ivo Balenović, dr. med.

20.12.2019. 09:35

Poštovana, babinje traje 6 tjedana nakon poroda i tijekom tog razdoblja nestaje najveći dio promjena koje su obilježavale prilagodbu genitalnih i ekstragenitalnih organa u trudnoći. Tada (nakon šest tjedana) se može očekivati prva menstruacija kod žena koje ne doje. Ako žena doji to vrijeme može biti različito, ali nema pravila kada će nastupiti menstruacija.

Bebabroj3

20.12.2019. 11:20

Hvala na odgovoru. Krvarenje koje sam vam opisala je trajalo samo jedan dan i sada nema nista i to me zbunjuje. Molim vas recite mi koliko se mozemo pouzdati u sami vaginalni pregled bez uzv? Da je rjec o necem patoloskom da li bi to dr mogla vidjeti i na temelju samo rucnog pregleda, barem neke naznake. Unaprijed hvala

Ivo Balenović, dr. med.

21.12.2019. 12:15

Bilo bi dobro ultrazvučno odrediti debljinu endometrija, no sigurno se ne radi ni o čemu patološkom. Vjerojatno disfunkcionalno krvarenje zbog hormonske neravnoteže, što je uobičajeno za ovaj period. Vaginalni pregled je prilično pouzdan jer se njime može ustanoviti zatvorenost vrata maternice i time isključiti rezidualno tkivo posteljice ili neku drugu patologiju (polip, miom unutar cervikalnog kanala, ozljedu...) uz koju ide otvaranje cervikalnog kanala, No bilo bi poželjno nadopuniti ga ultrazvukom.

Fazla

24.12.2019. 18:15

Postovani
Rodila sam 13.11. prirodnim putem, krvarenje je trajalo nekih 20-25 dana i onda je potpuno stalo. Medjutim jucer i danas mi je krenulo ponovo krvarenje i to kao cista krv. Iskljucivo dojim, bez dohrane.
Danas sam bila na pregledu kod ginekologa kaze da nije siguran da li je menstruacija, na nalazu pise TVS i UZV uterus u AVF 67x35x45, desni jajnik 34x23, lijevi jajnik 29x25. Propisane su mi ergometrin tablete.
Da li mi mozete reci nesto vise o nalazu i o trenutnom krvarenju?
Unaprijed hvala na odgovoru

Ivo Balenović, dr. med.

25.12.2019. 12:05

Poštovana, prošlo je 6 tjedana od poroda. Moguće da je nastupila menstruacija. Da se radi o drugom uzroku krvarenja ultrazvučno bi se to vidjelo.

Bebabroj3

26.12.2019. 16:35

Pozdrav, moram vas opet pitati za savjet. Jucer sam ponovno prokrvarila cisti svjezu krv i mislila da sam dobila menstruaciju ali opet danas nema nista. Moja ginekologica je na godisnjem do 15. 1. Da li da se narucim privatno na uzv pregled i o cemu bi mogla biti rijec. Hvala unaprijed

Ivo Balenović, dr. med.

26.12.2019. 21:50

Poštovana, dobro bi bilo uraditi uzv pregled iako je vjerojatno u pitanju hormonski disbalans (ciklus se nakon poroda još nije u potpunosti regulirao)