Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pojačan isjcedak blago neugodnog mirisa i svrab


Autor Poruka

smajli1994

15.09.2018. 19:10

Poštovani,
unazad poslijednjih 5 dana počela sam osjetiti nekoliko neugodnih simptoma u vaginalnom predjelu, između ostalog iritativnu bol u predjelu vaginanog otvora (bila je nešto izraženija prvih par dana, sada manje), zatim se pojavio pojačani iscjedk blago jačeg mirisa, a sada i blaži svrab. Inače sam spolno aktivna, od kontracepcije koristim samo yasmin pilule. Prije nekoliko godina dok još nisam imala spolne odnose, imala sam slične simptome (osim bola na predjelu vaginalnog otvora) i uspješno sam se izliječila canesten vaginaletama.
Interesira me da li je moguće da je ponovno u pitanju gljivična infekcija ili je ovaj put možda u pitanju bakterijska, te da li mogu kupiti neki OTC preparat kojim bih mogla elimisirati obje? Također, da li će Canesten ili bilo koji drugi preparat u tom slučaju imati interakcije sa kontracepcijom koju uzimam, te da li za vrijeme uzimanja istog trebam apstinirati od seksualnih odnosa? Lijep pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

16.09.2018. 10:05

Poštovana, prema navedenom najvjerojatnije se radi o gljivičnoj upali. U ljekarni možete kupiti neki od vaginalnih antimikotika (Canesten, Plymicol, Rojazol, Vagisan Myko kombi). Neće biti nikakvih interakcija s kontracepcijom. Tijekom terapije apstinirajte od odnosa.

smajli1994

25.09.2018. 19:10

Poštovani,
prošlo je neko vrijeme od mog prvog posta. Od tada sam koristila Canesten vaginalete, ali stanje se nije bilo poboljšalo, Čak sam dodatno bila primijetila tragove krvi u bjeličastom iscjetku nakon korištenja Canestena. Odlučila sam otići ginekologu i izvaditi sve potrebne briseve i nalaze (osim na hpv), međutim svi do jednog su bili uredni. Ginekolog mi je propisao Cydonia vaginalete od ravensare koje koristim već 4 dana i čini se da su se neki simptomi poput svraba i peckanja u predjelu vaginalnog i analnog otvora gotovo potpuno smanjili, međutim pojačani iscjedak, ponekad sa tragovima svijetle krvi i blago peckanje su i dalje prisutni. Još bih dodala (ne znam da li ima veze sa svim ovim) da od kako imam sve ove simptome, također primijećujem da imam i česte gasove tijekom dana, znatno češće nego inače, koji međutim nisu neugodnog mirisa, ali s obzirom da sam osjetila blagi svrab i peckanje i u predjelu analnog otvora, pomislila sam da je možda u pitanju neka infekcija koja zahvata i GIT. Trenutno sam u nedoumici da li da uradim test na hpv, ili možda ponovim sve nalaze za neko vrijeme, nakon prestanka korištenja Cydonia vaginaleta ( rečeno mi je da ih koristim barem 15 dana), jer sumnjam da je možda Canesten zamaskirao nalaz koji sam uradila prvi put, budući da je bilo prošlo samo tri dana od prestanka korištenja Canestena, do uzimanja briseva. Molim Vas za savjet i mišljenje. Unaprijed hvala

Ivo Balenović, dr. med.

25.09.2018. 20:55

Poštovana, Canesten ne može 'zamaskirati' nalaze briseva. Ukoliko su brisevi negativni tada sigurno nemate niti jednu od bakterija koje su analizirane. Test na hpv nema smisla raditi ukoliko je papa test uredan. Tragovi krvi mogu biti zbog probojnog krvarenja koje se može javiti prilikom uzimanja oralnih kontraceptiva.Pokušajte s probioticima koji pomažu uspostavi normalne vaginalne mikroflore. Ukoliko se simptomi ne povuku, treba razmisliti i o privremenom prestanku uzimanja kontraceptivnih tableta.