Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 10694 | Broj poruka: 76243

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


primolut nor


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

marabla

04.06.2013. 13:55

Postovani,
da li smem piti primolut za odlaganje ciklusa, s obzirom da sam imala dijagnostifikovan miom materice i fibroadenom dojke, koje sam operisala. sada mi je sve u redu, ali me zanima da li primolut moze negativno uticati na hormonske promene.
Hvala unapred
Pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

04.06.2013. 21:20

Možete ga koristiti svakako za odgodu menstruacije.

11.09.2014. 20:00

Poštovani, imam pitanje vezano za tablete Primolut nor. Naime, ciklus mi je u posljednja 4 mjesec bio dosta neredovan, 40-45 dana. Nakon pregleda Dr. je ustanovio mikro ciste na oba jajnika, medjutim od kako sam saznala za te ciste pijem caj Vrkutu i posljednja mesntr. je bila redovna 28 dc tj. 29.08-25.08. medjutim prije nego sto je usljedila "redova" menstr. doktor mi je propisao Primolut Nor tablete da pijem od 16 dc do 25 2x1. s obzirom da sam nakon navedenog pregleda vec bila u 20dc. cekala sam sljedeci koji je kao gore navedeno dosao redovno 28 dc. Sad ne znam da li da pocnem s terapijom? Takodjer me jos zanima, osjetila sam ovulaciju u ovom mjesecu tj. bolove u desnom jajniku i preponama. Takodjer je bilo cervikalne sluzi, s obzirom da muz i ja zelimo djete u toku ovulacije smo imali nezasticene odnose, zanima me da li terapija Primolut Nor-om moze lose uticati na eventualnu trudnocu?
Bila bih Vam vrlo zahvalna na odgovoru. Lijep pozdrav.

Dejan Šakoronja, dr. med.

11.09.2014. 22:10

Svakako da primolut nor ne ide uz trudnoću.
Treba ga zamjeniti s duphastonom a uzimati u iste dane kao što vam je rekao ginekolog.
Da li ovulirate ne znam.
Napravite uzv folikulometriju i spolne hormone.

Goca_goca

20.02.2020. 09:30

Poštovani,
Imam 43 godine, adenomiozu (operisana 2010 ali nije mogla biti odstranjena), primala tada diferelin, kasnije pila jeanine do 2015., dosta dobro "prolazila" do prije nekoliko mjeseci kada se ciklus potpuno poremetio (dobijem jedan dan pa par dana ništa, pa opet dosta obilno, pa sve tako). Doktorka mi je prepisala primolut-nor u novembru da bi se regulisao ciklus, trebalo je da pocnem od 15. dana narednog ciklusa, međutim slomila sam nogu, longeta 7 nedjelja, do 30. januara. Pročitala sam uputstvo da se primolut nor ne pije dok traje imobilizacija i ne uspostavi potpuna pokretljivost. Dr mi je to potvrdila i rekla da se strpim. Nisam ni počinjala s primolut-norom, noga se potpuno oporavila, tek malo je možda vučem, hodam bez štaka, ali sam sad za vikend završila u urgentnom zbog odliva. Dežurna dr se usprotivila počinjanju s primolut-norom i dala samo kapi za suženje materice, koje su sva sreća djelovale. Ja planiram u petak kod svoje doktorke, ali me zanima i vaše mišljenje, da li je neophodno još čekati s primolut-nor tabletama, i ako jeste, što bi mogla biti alternativa? Znam da je histerektomija jedino trajno rješenje ali zbog raznih okolnosti, želim bar još neko vrijeme da je izbjegnem. Hvala puno.

Ivo Balenović, dr. med.

20.02.2020. 11:00

Poštovana, gestageni (Primolut nor) se daju radi regulacije menstruacijskog ciklusa od 15. do 25. dana. Njih ima smisla davati preventivno, tj. da ne bi došlo do jačeg krvarenja. Ukoliko je krvarenje već počelo, gestageni ga neće zaustaviti (pogotovo ono obilnije). U tom slučaju daje se kombinacija estrogena i gestagena, a ponekad je potrebna kiretaža.. Dakle, ako ste mobilni dobro bi bilo da se kroz nekoliko idućih ciklusa krvarenje regulira primjenom gestagena od 15. do 25. dana.

Goca_goca

20.02.2020. 12:15

Poštovani doktore,

Hvala Vam na brzom odgovoru. Jasno mi je. Krvarenje je stalo uz pomoć kapi za suženje materice (metilergometrin), ali bih od 15. dana počela s Primolutom. Vidim da doktori oklijevaju smatrajući da je rizično uzimati ga nakon preloma. Ja jesam sad pokretna, nisam napomenula da je u pitanju bila metatarzalna kost, nezgodan prelom s dislokacijom, ali ipak, da tako kažem, dosta periferan. Svakako sutra idem kod svoje doktorice, pa nadam se da ce mi i ona odobriti Primolut.
Hvala.
Srdačan pozdrav,
Gordana

Ivo Balenović, dr. med.

20.02.2020. 23:35

Nema na čemu. Pozdrav.