Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 10589 | Broj poruka: 75296

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


Svrab ulaza vagine


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

JovanaLela12

09.12.2019. 21:10

Postovani,
Izvinjavam se ako ponavljam poruku,medjutim ne mogu je naci na jednoj od vec postojecih tema.
Naime,par dana pred menstruaciju osjecam blag svrab ulaza u vaginu,ali samo to mjesto.Ginekolog kaze sekreta na grlicu nema,normalan je.Od briseva sam radila:hlam(pcr),miko,ure,trihomonas,gonokok,aerobne i anaerobne bakterije cervixa i vagine,stepen cistoce bez upalnih celija samo intermedijarna flora.Papa II ali granulociti su tu koji ukazuju na infekciju.Takodje imam mozaik i aw epitel na grlicu.Hpv visokorizicnj negativan,ali vjerujem da ga je nekad bilo.Sta mislite sta bi mogao biti uzrok ovoj nelagodi?Da radila sam i urin,nema bakterija,ph ok,boja miris itd,samo povecan br leukocita(kanulo mi malo sekreta u casicu)
Hvala najljepse.

Ivo Balenović, dr. med.

10.12.2019. 13:55

Poštovana, svrbež je čest simptom gljivične upale. Gljivice normalno žive u rodnici (i na tijelu) ne izazivajući nikakve smetnje. U situacijama kada se poremeti normalna mikrovaginalna flora (pad imuniteta, terapija antibioticima, uporaba kozmetičkih preparata...) one porastu više od uobičajenog, te uzrokuju simptome kao što je svrbež, peckanje i iscjedak. HPV virus ne uzrokuje nikakve simptome, dok bakterijska upala uzrokuje obilan iscjedak neugodna mirisa.

JovanaLela12

11.12.2019. 15:05

Postovani,
Hvala Vam na azurnom odgovoru.Izvinjavam se na opsirnosti i pitanjima kojima Vas mozda gnjavim,da su moji ginekolozi volji da odgovore kao vi ne bih bila prinudjena da kuckam.
Stepen cistoce sekreta je pokazivao izmedju II i Iii,kandida nije izolovana (VI grupa) ,zbog toga sam je nekako otpisala a i na kolposkopskom pregledu nije bilo sekreta na grlicu,tj dva puta sam radila kolp. Pregled u 3 mjeseca..Svrab koji jednom 2 puta mjesecno osetim je blag ali ne navodi da se pocesem,u toku dana prestane ,uglavnom to bude pred menstruaciju.Nije uobicajen za mene jer se javlja zadnjih godinu dana.Dacu Vam jos par informacija mozda vam bude od znacaja.Par puta za period od 4 godine otprilike se desilo da prilikom odnosa osjetim jak miris,pa nije bas na ribu,prije na nesto pokvareno.To se desilo samo par puta u toku odnosa i dopiralo je iz dubine kao sa grlica jer sekret koji bi posle toga ostao na gacicama nije imao nikakav miris,pritom nije bilo ejakulacije u meni.I samo jednom za taj dugi period od kad sam seksualno aktivna desilo se da se partneru pojave crvene tackice na glavicu posle odnosa i spontano nestale za dan sva.
E sada cu vas konkretno pitati.Sta bi to moglo biti,kandida i ako nije izolovana ili nesto drugo?
Prije par mjeseci sam dvije noc stavljala biljne vaginalete a onda je prošlo 3dana pa sam odradila briseve,mozda je to uticalo na rezultate?
Gore sam vam ispisala koje sam sve briseve uradila.
Hvala i izvinite.

Ivo Balenović, dr. med.

12.12.2019. 00:30

Poštovana, prema opisanom rekao bi da se radi o kandidijazi. Moguće da se u trenutku kada ste radili stupanj čistoće ona povukla na 'normalnu razinu'. Kandida je neškodljiva kada imunološki sustav normalno funkcionira. Prirodan kiseli medij rodnice je ključan za zaštitu od infekcija. U rodnici su prisutne laktobakterije (poznate kao Doederleinovi bacili) koje proizvode mliječnu kiselinu važnu za održavanje normalnog kiselog medija rodnice (pH od 4,1 do 4,9), što je nužno za njezinu zaštitu od infekcije. Ako se kiseli medij rodnice poremeti, nastaju promjene u izgledu, količini i mirisu vaginalnog iscjetka. Gljivične infekcije najčešće se pojavljuju nakon uzimanja antibiotika, zbog hormonskih promjena, šećerne bolesti, te poremećaja imuniteta izazvanih nepravilnom prehranom i stresom. U prevenciji kandidijaze vrlo je važna prehrana jer kandida 'voli' slatko. Preporučuje se smanjiti unos šećera, pšeničnih proizvoda i mlijeka koliko god je moguće. Za jačanje imuniteta poželjno je povremeno korištenje vaginalnih probiotika kako bi se poboljšala ravnoteža dobrih bakterija u organizmu i na taj način zaštitila organizam.

JovanaLela12

13.12.2019. 16:40

Postovani,hvala Vam na odgovoru,moracu Vas pitati jos nesto,razumjeti cu ako ne zelite da odgovorite..Kako mi je hpv tipizacija (visoko rizicni) negativna a imam promjene na grlicu u vidu aw epitela i mozaika(blagog) .Ili kako moja ginekologica kaze sve je to mozaik i taj epitel sto mi je malo nejasno ali dobro.
Da li je moj sada vec 2 godine momak ugrozen,jer sam prije njega imala partnera.Sadasnji momak je uvijek koristio zastitu ranije.Prakticirali smo oralni seks,da li je njegovo genitalno i oralno zdravlje ugrozeno?Postoji mogucnost da sam mu prenijela hpv,bez obzira sto sam negativna.Citala sam da jedni misle da hpv iz organizma zene spontano nestane,a drugi da se pritaji u ogranizmu.Kakav je slicaj sa muskarcima i da li je hpv ograničen na genitoanalnu regiju?

Ivo Balenović, dr. med.

14.12.2019. 10:55

Poštovana, budući da ste hpv negativna ne možete prenijeti virus i Vaš momak je siguran. Hpv virus je vrlo rasprostanjen. Postoje virusi viskog rizika (uzrokuju promjene na vratu maternice) i niskog rizika (uzrokuju kondilome). Neće svaka osoba koja je hpv pozitivna razviti promjene. Sve ovisi o imunitetu osobe.

JovanaLela12

16.12.2019. 21:55

Postovani,

Odradila sam jos jednu analizu samoinicijativno.Uradila sam hsv2 igg i negativno je.Naime nikada nisam imala mjehurice,medjutim citala sam da mogu biti asimptomatski nosilac .U zadnje dvije godine nije moglo doci do infekcije jedino ranije. Zanima me sljedece,da li je bila neophodna i analiza igM(nemam simptome) ?
Da li je moguće da sam se npr. prije 2 god inficirala herpesom a da se reaktivirao sada,pa juce kad sam radila analizu krvi Igm zbog reaktivacije je bio pozitivan(nisam ga radila pa ne znam) a igg zato negativan.
Ili je IGG uvijek pozitivan kada je u pitanju stara infekcij bez obzira da li se radi reaktivaciji,u kom slucaju bi bili pozitvni i igg i igm.
Nadam se da vas nisam zbunila.Nasla sam na ovom sajtu odgovor ginekologa na nalaz torcha jedne cure kojoj je igg hsv2 negativan a img pozitivan pa joj je rekao da se radi ili o novoj infekciji ilu reaktivaciji,sto je mene zbunilo.
Hvala vam puno za sve vase odgovore!

Ivo Balenović, dr. med.

17.12.2019. 17:35

Poštovana, Pozitivan IgM znači akutnu infekciju virusom. Pozitivan nalaz IgG antitijela znači da ste tijekom života bili u kontaktu sa tim virusom. Budući da je IgG negativan niste nikada imali hsv.

JovanaLela12

23.12.2019. 00:15

Postovani doktore,
Ponovo ja sa novom nedoumicom i pitanjem.Odgovore nisam dobila od svog ginekologa,pa se opet javljam Vama.
Naime prije par godina bila sam u vezi sa momkom koji je prije mene imao vise djevojaka kojima nije bio prvi partner.Kada me malo osvijestila ta činjenica krenula sam u analize. Gore sam vam ispisala sta sam sve radila,između ostalog i test na ureaplazmu i mikoplazmu u institutu za javno zdravlje.Mislim da su radili obicnom metodom a ne pcr jer ne pise.
Procitala sam da 75% seksualno aktivnih zena ima ureaplazmu, sto me navodi da zakljucim da je sigurno imam i ja jer je bivsi prije mene imao vise cura.Da li da opet uradim bris ali PCR metodom na urea i mikoplazme(nemam simptome)?
E sad me zanima jos i to da li je prirodni stanovnik flore vagine ureaplazma i moze li doci do infekcije kad se namnozi u flori ,ili se samo seksualnim odnosom prenosi,malo mi to zvuci kontradiktorno ako vec kazu da je prirodni stanovnik flore vagine.
3 dana prije vadjenja briseva gore pomenutih sam stavljala 2 noći biljne vaginalete,ne znam je l to moglo uticati na tacnost testa.
HVALA vam do neba.

Ivo Balenović, dr. med.

23.12.2019. 15:10

Poštovana, Ureaplasma urealyticum i Mycoplasma hominis prisutne su u određenom postotku populacije kao dio normalne flore urogenitalnog sustava. Međutim, one mogu biti i uzročnici urogenitalnih kao i generaliziranih infekcija, osobito u imunokompromitiranih osoba, te novorođenčadi. Stoga njihova izolacija iz urogenitalnog sustava nije jednoznačni dokaz da se radi o infekciji, je čest nalaz i u obriscima zdravih, spolno aktivnih ljudi. U brisu cerviksa količina ureaplasme od 10/4 se smatra infekcijom, a manje količine su "kolonizacija". Činjenica da mogu biti prisutne kao kolonizacija razlog je da njihovo kliničko značenje kod bolesnika katkad nije lako protumačiti.

JovanaLela12

06.01.2020. 10:55

Poštovani doktore,
Hvala na svim odgovorima koji su mi zaista znacili i bili smernice.Opet se javljam sa novim pitanjem.Razlog tome je sto sam umorna od radjenja ginekoloskih analiza.
7. Avgusta 2019 radila sam test na hlamidiju(pcr) i ure i miko plaznu ,standardni testovi koje li vec koriste.Dosli su negativni. Medjutim ja sam se sjetila da sam mjesec dana prije toga pila antibiotil zbog upale uha cini mi se amoksicilin nisam sigurna,terapija je bila oko 10ak dana na 8h sam pila tabletu.Dakle mjesec dana prije uzimanja briseva antibiotik za upalu uha a takodje sam u tom periodu koristila6 dana ginodaktanol vaginalete.
Sada me zanima da li je moguce da sam bas tim antibiotikom izlijecila neku od bakterija pa su mi nalazi negativni?
Momak mi nije bio u tom periodu tu i nismo imali odnose cijelo ljeto,nakon toga smo se opet sastali,pa me sada brine da ukoliko sam imala neku od tih bakterija(koju sam eto mozda slucajno izlijecila tokom lijecenja upale uha) sastajuci se opet sa njim da je doslo do ponovne infekcije.
Dakle,da li je to moguce i da li treba raditi opet briseve?
Hvala vam puno i nadam se vasem odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

06.01.2020. 14:20

Poštovana, moguće da ste imali bakterije pa ste ih antibioticima izliječili, ali to niakda nećemo doznati. Ponovno se možete inficirati ukoliko je Vaš partner nosioc. Ukoliko se želite uvjeriti ponovite briseve.