Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


trudnoća i antibiotici


Autor Poruka

lara

23.01.2004. 13:21

Poštovani,
danas mije punih devet tjedana trudnoćei ginekolog mi je preporučioantibiotik Klavocin bid od 1g i to sedam dana 2 puta dnevno po jednu jer mi je u obrisku cerviksa koji je rađen u prosincu 2003.pronađena Escherihija coli. (Ostali nalazi - ureoplazma,mikroplazma, urinokultura i klamidija- uredni). Međutim drugi ginekolog se na to zgrozio i rekao da ne dolazi u obzir taj antibiotik u toj dobi trudnoće, a tim više jer mi je urinokultura bila sterilna te je preporučio da ponovim urinokulturu. Napominjem da sam i sama skeptična prema upotrebi antibiotika u trudnoći a naročito u prva tri mjeseca a tim više jer i u uputama lijeka piše da se u prvom tromjesečju ne preporuča- Istovremeno sam svjesna da se Escherihija mora izliječiti.Sad sam u velikoj dilemi što da radim pa molim vaš savjet.

prof. dr. Marina Ivanišević

07.02.2004. 16:38

Draga Lara,
U obrisku E. coli nije jako opasna tako da ju se može "riješiti" primjenom Geonsitin vaginaleta lokalno i njih se ne treabate bojati, a za sada peroralno nije potrebno uziamti antibiotik. u parvu ste!

Lara

16.02.2004. 17:24

Poštovana prof. Ivanišević,
sada sam već u 13. tjednu trudnoće i danas sm na ponovnom pregledu svom ginekologu predložila da problem E. coli u obrisku cerviksa i rodnice pokušamo riješiti Geonstintin vaginaletama )kako ste mi i preporučili). Naravno, to sam pokušala izvesti okolno i obzirno da ne povrijedim ginekologa i njegov dugogodišnji staž i iskustvo, ali mi je argumentirano objasnio da prema antibakteriogramu tetraciklini ne reagiraju na E. coli, da se i iz cerviksa i maternice E.coli može proširiti na ovojnicu fetusa i tako zaraziti fetus što često zna dovesti do spontanog pobačaja,te da se E. coli mora liječiti. Nadalje je naveo da je rizik minimalan naročito s obzirom da sam ušla u 4. mjesec. Preporučio je Klavocin ili alternativno Ceporex ili Novocef.
Naravno ovo je moje laičko prepričavanje otprilike onog što mi je ginekolog rekao. Napominjem da prema antibakteriogramu koji sam dobila po pretrazi obriksa cerviksa i maternice kojim je utvrđena E. coli, brojkom 3 označene slijedeće grupe lijekova:Amplicin, Amoksiciklin+ klavul.kis,Cefelaksin, Cefuroxim, Gentamicin,Trimetoprim - komb., Nitrofurtion, Norfloksacin.
Molim Vasda se još jednom očitujete na ovu za mene tešku situaciju i date svoj stav i mišljenje, kao i ukoliko Vam je poznate koje su eventualne posljedice od upotrebe Klavocina na plod. Još jednom napominjem da sam ušla u 13. tjedan trudnoće. Unaprijed hvala,
L a r a