Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ureaplasma


Autor Poruka

meli

25.01.2005. 14:58

Zanima kako se prenosi ureaplasma urealiticum, da li samo spolnim putem ili postoje jos neki nacini i koji? Test mi je pokazao 10 na 4, koje su normalne vrijednosti?

Liljana

05.04.2005. 14:17

Napravila sam redovni papa test i pronasli su mi CIN1 i kandida. Nakon toga napravila sam mikrobiolosku analizu i pranadzen mi je ureaplasma urobacter ( mislim da se tako zvala). Doktorica mi je prepisala Vibramycin caps. koje sam pila 10 dana. Ono sto mene interesuje je:
1.Kako se ova bakterija prenosi?
2. Dali postoji i drugi nacin prenosenja osim polovim kontaktom ( jer ja nisam menjala partnere, a partner tvrdi i ja mu verujem da je bio samo samnom) . U braku smo vise od 10 godina.
3.Dali se uspesno lekuje ( s obzirom na to da nemamo nikakvih simptoma)
4.Kako da se zastitimo od ponovnih infekcija?

slaki

17.10.2011. 22:05

Radila sam briseve i rezultati su:mycoplasma test- negativan, ureaplasma urealyticum >10 na 4,chlamidia-negativan,. Ako bi mogli da mi objasnite nalaz jer na pregled idem tek za dva dana,a ne mogu da cekam. Ovo mi je kontrolni bris i vec drugi put se pojavljuje ureaplasma. Koliko je opasna? Hvala vam puno.

Dejan Šakoronja, dr. med.

17.10.2011. 22:30

Poštovana, mišljenja sam da koncentraciju bakterija veću od 10 na 4 treba liječiti. Navedena bakterija povezana je uz povećanu mogućnost spontanih pobačaja, krvarenja u ranoj trudnoći, prijevremenih poroda.
Savjetujem svakako njeno liječenje kao i terapiju Vašeg partnera.

animat18

24.11.2014. 11:50

Poštovani, ponovila sam nalaz za ureaplasmu nakon terapije vaginaletama. Ginekolog mi je rekao da ne moram ranije od dogovorenog redovnog pregleda donositi nalaz (22 tjedna sam trudna) nego 18.12. pa vas molim ako bi mi mogli reći đto znači ovakav nalaz:

doksicilin: osjetljiv
ofloksacin: osjetljiv
eritromicin: umjereno osjetljiv
tetraciklin: osjetljiv
klindamicin: rezistentan
azitromicin: osjetljiv

U tablici iznad vrijesnosti stoji: Ureaplasma urealyctium IZOLIRANA > 10na4 CFU/ml.

Što preporučate?

Puno hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

24.11.2014. 22:15

Preporučam terapiju prema antibiogramu.

Zelenajabuka1111

16.06.2016. 10:55

Poštovani,
izolirana mi je ureplasma 10na4, prepisana terapija doksiciklin 2*1, 10 dana te dalacin krema 7 dana. Nakon 4dana korištenja počeli su mi bolovi u donjem dijelu trbuha, sa desne strane te užasan iscjedak. Da li je to normalno?

Dejan Šakoronja, dr. med.

16.06.2016. 15:50

To nema veze s antibiotskom terapijom. Nastavite dalje s propisanom terapijom.

Sqwo

03.12.2016. 11:55

Postovani,

molim Vas za brzi odgovor. Imala sam upalu jajnika i lijecila sam ju antibiotikom. Pijem kontracepcijske pilule Rosanelle vec 13 mjeseci i barem jednom mjesecno dobijem gljivice. Imam novog partnera vec 16 mjeseci. Zadnje briseve sam obavila prije 14 mjeseci (prije pilula) i nalazi su bili uredni. Konstantno me boli desni jajnik vec pola godine, bilo da je rijec o fizickom naporu, spolnom odnosu, vremenu ciklusa, hrani koju sam pojela (npr. grasak - boli dva dana kasnije, ponekad, ne u isto doba). Obavila sam briseve prosli tjedan i nalazi su sljedeci:

ureaplasma urealyticum izolirana >10^4 CFU/ml
te
mycoplasma hominis izolirana >10^4 CFU/ml

Kod ureaplasme i mycoplasme identicni su rezultati:
eritromicin R
azitromicin R
doksicilin S
ofloksacin S
ciprofloksacin R

RealTime PCR tedt na Chlamudia trachomatis je negativan.

Mikroskopski nalaz: rijetke bakterije, rijetki leukociti.

Inace sam slabijeg imuniteta te cesto budem prehladjena.

Unaprijed zahvaljujem.
Srdacno!

Dejan Šakoronja, dr. med.

03.12.2016. 19:50

S obzirom da imate smetnje morate koristiti terapiju Doksiciklinom 2x1 /15 dana i vi i partner. Vjerujem da će terapijom smetnje nestati.

Sissy2411

07.09.2018. 12:35

Poštovani, već mjesec dana osjećam snažni pritisak u mjehuru i nelagodu tijekom mokrenja, iako sam 10 dana pila cefiksim. Mikrobiološki nalaz nakon toga je bio sterilan, također napravila sam bris cerviksa na ureaplazmu i klamdiju koji su bili negativni, samo je vidljivo da postoji upala rodnice bog koje sam dobila vaginalete. Imate li savjet što dalje pokušati?

Ivo Balenović, dr. med.

08.09.2018. 10:15

Poštovana, ukoliko i dalje osjećate smetnje kod mokrenja preporučam pregled urologa (ultrazvuk, cistoskopija). Postoji mogućnost da se radi o kamencima mokraćnog mjehura.

annape

11.12.2019. 10:45

Poštovani,

na posljednjem papa testu i brisevima, nalaz je bio pozitivan na ureaplasmu. Ginekolog je suprugu i meni dao anitibiotik 3 dana i rekao da za 2 mjeseca ponovim bris. Rekao je da se bakterija prenosi isključivo spolnim putem. S obzirom da redovno idem na preglede i da je ovo prvi put da nešto nije bilo dobro sa brisevima, zanima me da li je moguće da bakteriju imam godinama i dosad nije bila aktivna, pa su brisevi uvijek bili u redu ili mi je prenijeta u periodu između dva zadnja testiranja? Ne treba mi sumnjat da mi ju je suprug sad prenio, ali me kopa ako ju imam od prije zašto se tek sad pokazala na testovima? Unaprijed hvala

Ivo Balenović, dr. med.

11.12.2019. 11:55

Poštovana, Ureaplasma urealyticum prisutna je u određenom postotku (oko 80% žena) populacije kao dio normalne flore urogenitalnog sustava, zbog toga njihova izolacija iz urogenitalnog sustava nije jednoznačni dokaz da se radi o infekciji. Ureaplazma primarno nije patogeni mikroorganizam, ali može izazvati urogenitalnu infekciju, osobito u imunokompromitiranih osoba. Ove bakterije mogu se naći na vlažnim površinama, u bazenima, saunama, sanitarnim čvorovima i drugim nečistim predmetima za intimnu uporabu, pa se infekcija može steći i kontaktnim putem. Novorođenčad se može kolonizirati prolaskom kroz porođajni kanal. Količina od 10 na 4 se smatra infekcijom , a manje količine su kolonizacija. Infekciju je potrebno liječiti, a kolonizaciju nije.

Dubravka86

10.02.2020. 18:25

Postovani doktore, suprug i ja smo u procesu planiranja drugog deteta. U skladu s tim smo uradili sve briseve i njegov uretralni bris je pozitivan u broju manjem os 10.000, a moj cervikalni pozitivan u malom broju. Doktor nam je prepisao, 7 dana , 2x1 tableta Roxytromycin? Dal li je ova terpija dovoljna, koliko nakon nje da ponovimo nalaz i kad mozemo posle toga raditi na trudnoci? Da li je jedan negativan nalaz dovoljan?
ps. Nasa trogodisnje devojcica spava sa nama u krevetu, koristi toalet sa nama, dal postoji bojazan da je i ona pozitivna na tu bakteriju?
Unapred beskrajno hvala.
Dubravka

Ivo Balenović, dr. med.

10.02.2020. 19:00

Poštovana, terapija je odgovarajuća i dovoljna. Sedam dana nakon terapije možete ponoviti briseve. Ureaplasma je uvjetno patogena bakterija, tj. uglavnom ne radi nikakve probleme, ali kod imunološki slabijih osoba može dovesti do komplikacija. Za koncentracije ureaplasme manje od 10 na 4 nije potrebna terapija, ali budući da radite na trudnoći dobro ju je provesti. Dijete nije ugroženo time što spava s vama i koristi zajednički toalet.

LuciaH

13.10.2020. 15:20

Poštovani,
radi iscjetka i povremenih bolova nakon mokrenjem radila sam cervikalne briseve, koji su bili uredni, a nalaz urinokulture je pozitivan na Ureaplasmu 10^4. Ginekolog mi je prepisao Azitromicin tri dana. Zanima me koliko ima smisla uzimati samo Azitromicin bez Tetraciklina i treba li se i suprug liječiti?
Hvala i lp

Ivo Balenović, dr. med.

13.10.2020. 17:20

Poštovana, Azitromicin je dovoljna i odgovarajuća terapija. Preporuča se i liječenja partnera.

ReginaPhalange

06.08.2021. 11:00

Poštovani,

U svibnju mi je izolirana Ureaplasma 10 na 3 te sam dobila Geonistin vaginalete, sada sam 9 tjedana trudna i na ponovljenom brisu izolirana je opet Ureaplasma 10 na 4.
Propisana mi je terapija Geonistin 6 dana i Sumamed (2x1 1.dan i 1x1 ostalih 5 dana).
Ono što me brine su nuspojave Sumameda o kojima sam čitala a navode se produljenje Q intervala i smrtonosne aritmije. Nemam srčane bolesti ali imam anksiozni poremećaj (trenutno bez terapije zbog trudnoće) i hipohondriju i ne mogu se natjerati popiti antibiotik od straha. Naravno, i sad kad ga ne pijem preskače mi srce (čest simptom kad sam anksiozna). Uz to, po potrebi pijem Normabel (kada imam napad panike), smije li se on miješati sa Sumamedom?
Postoji li neki drugi antibiotik koji nema ovakve nuspojave a da je djelotvoran kod liječenja ureaplasme?

Ivo Balenović, dr. med.

06.08.2021. 20:45

Poštovana, Sumamed je terapija izbora kod ureaplazme. Možete ga uzeti s normabelom. Nuspojave Sumameda koje navodite su ekstremno rijetke.