Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


amenoreja, Dabroston i ev. trudnoća


Autor Poruka

Jasmina

06.06.2002. 21:29

Poštovana doc. Kupešić,

prije 6 mjeseci bila sam na laparaskopski provedenoj salpingoovariolizi. Napominjem također, da mi je prije 6 godina bila učinjena desnostrana salpingektomija zbog vanmaterične trudnoće. Indiciran mi je IVF postupak zbog neprohodnosti preostalog jajovoda. Trenutno je moj problem sljedeći. Zadnju menstruaciju dobila sam 11. travnja. Jučer sam bila na color Doppler pregledu u MMC-u i nalaz je ovakav:
-uterus u AVF-u vel. 52 X 33 mm homogene građe
-retrouterino nema slobodne tekućine
-lijevi jaj. 35 x 23 mm s hipoehogenom ovalnom tvorbom vel. 16 x 14 mm bez detektabilnog protoka na periferiji (pretpostavljaju da je corpus luteum)
-desni jajnik 38 x 24 mm policističnog izgleda
Preporučeno mi je da ako za nekoliko dana ne dobijem menstruaciju, započnem s terapijom Dabrostonom te ako ni nakon terapije ne dođe do krvarenja, da se možda radi o trudnoći. Ja sam sama, prije tjedan dana, napravila kućni test za trudnoću i rezultat je bio negativan.
Zanima me kada se najranije UZV pregledom može dijagnosticirati trudnoća te može li Dabroston ostaviti negativne posljedice na eventualnu trudnoću.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

08.06.2002. 22:54

Poštovana,
S ozbirom na postojeću dilemu preporučila bih da potvrdite ili isključite nalaz na trudnoću tako da učinite beta hCG /vađenje krvi i hormonsku analizu na temelju koje ćete sigurno potvrditi ili opovrgnuti trudnoću/. Prema Vašem nalazu lako je moguće da je cistična struktura uzrokom izostanka menstruacijskog krvarenja. Ne morate se bojati da će primjena Dabrostona naštetiti ev. trudnoći, jer ova se hormonska terapija ordinira visoko rizičnim trudnicama u svrhu zaštite trudnoće.