Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11936 | Broj poruka: 85450

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


ANOVULACIJA


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

WAYA

26.11.2018. 18:00

Poštovani, ciklusi su mi inače redoviti 32 dana. Na zadnjem pregledu 20.11. dan prije očekivane menstruacije mi je ginekologica predložila horm. terapiju zbog sumnje za hormonalni disbalans te da 3-5 dan ciklusa izvadim hormone. Međutim menstruacija nije došLa u očekivano vrijeme i trenutnoj je 37. dan ciklusa. Inače imam jako bolne ovulacije a ovu sad nisam osjetila. Zanima me jel postoji mogućnost da je u pitanju anovulacijski ciklus i da zbog toga izostaje mjesečnica? Odnosi su bili sa kondomom i vanjskom ejakulacijom. Po ovome bi trudnoća trebala bit isključena al me zanima jel mogu osjećati simptome nadolazeće menstruacije ( bol u stomaku, leđima i bolne grudi) ako je izostala ovulacija? Hvala unaprijed! LP

Ivo Balenović, dr. med.

26.11.2018. 19:00

Poštovana, simptome pms-a možete osjetiti samo ukoliko je bila ovulacija u tom ciklusu. Ukoliko se radi o anovulatornom ciklusu preporuča se terapija gestagenima kroz 10 dana u svrhu izazivanja krvarenja.

Tea1801

27.11.2018. 14:21

Postovani,

Nije mi objavilo temu pa pisem ovdje.

Prvi mjesec pijem Yaz tablete ( do proslog sam pila Logest i nakon zadnje popijene pilule i sedmodnevne pauze zapocela sam s Yazom)
Danas sam popila zadnju bijelu tableticu iz blistera a menstruaciju jos uvijek nisam dobila. Sutra moram poceti s novim blisterom pa ne znam sto da radim s obzirom da menstruacije nema niti ikakvih simptoma da bi mogla uslijediti.

Trudnoca je nemoguca...ne znam o cemu se radi. Molim Vas za pomoc

Ivo Balenović, dr. med.

27.11.2018. 19:45

Poštovana, počnite sutra s novim blisterom. Kod žena koje uzimaju oralnu kontracepciju krvarenja se smanjuju, a ponekad mogu i izostati.

babylips83

01.12.2018. 19:41

Postovani dr,

Jako sam zabrinuta. Na UZ pregledu 14. dan ciklusa utvrđeno je da mi je debljina endometrija 13mm, L.O. 47x23mm sa folikulom 26mm i D.O. 36x26mm sa folikulom 16mm. Jako sam uplašena jer sam pročitala na nekok drugom forumu da svi folikuli preko 21mm su "ćorci" tj da ne nose u sebi jajnu ćeliju. Meni to doktor niie rekao već da je sve u redu ali isto se bojim da li je to istina.

Ivo Balenović, dr. med.

02.12.2018. 17:35

Poštovana, svaki folikul sadrži jajnu stanicu. Kad folikul dosegne promjer između 17 i 27 mm (srednja veličina) nastupa ovulacija.

Daisyx

03.12.2018. 11:16

Postovani, koristim Adrienne 0,02 mg /3 mg filmom obložene tablete, popila sam prvu karticu sutra krecem sa novom. Nakon sto mi je zavrsila mjesecnica 7-8 dana od pocetka koristenja tableta imala sam spolni odnos s deckom i svrsio je u mene. Brine me to sto nisam svaki dan redovito uzimala tablete u isto vrijeme, pila sam ih u razmaku od 1-3 sata npr. U utorak popila bi u 8 ujutro, u srijedu u 11 ujutro, a u cetvrtak u 9 ujutro. Nakon tog pijem svaki dan u 7 sati ujutro. Popila sam 3 placebo tabletice i doslo je do prijelomnog krvarenja i mene zanima je li to “prijelomno krvarenje” sad moja mjesecnica jer je podjednako bolno kao mjesecnica inace je i postoji li kakva briga za trudnocom. Unaprijed hvala

Ivo Balenović, dr. med.

03.12.2018. 21:05

Poštovana, ne postoji mogućnost trudnoće. Kod žena koje uzimaju oralnu kontracepciju nema menstruacijskog krvarenje. Ono je je ili prijelomno (za vrijeme placebo tableta) ili probojno (za vrijeme uzimanja aktivnih tableta). Ukoliko ste dobili prijelomno krvarenje ne postoji mogućnost trudnoće.

Misic12345

14.02.2022. 11:30

Poštovani,

Mjerila sam bazalnu temperaturu ovaj mjesec, prvi dio ciklusa 36.3, pad 36.1 na 20.dan ciklusa pa skok na 36.4 narednih par dana pa onda skok 36.8 i ostalo je tako (danas 29.dan ciklusa ). Nisam primjetila rastezljivu plodnu sluz ovaj mjesec i po ovome mi je bila navoda ovulacija 20.dan ciklusa kad je temp bila najniža u ciklusu 36.1. Od 26.dana ciklusa par dana su me vrlo lagano boljele grudi (inače me bole 7 dana prije M puno jače ) a danas mi je 29.dan ciklusa i nema nikakve boli a iscjetka nema nikakvog. Cerviks kad pokušam dohvatiti jedva uspijem. Moj partner je na 13.i 18.dan ciklusa ejakuirao unutar rodnice. Mene sad sve ovo buni i ne znam jel ovaj izostanak bolnosti grudi znači anovulaciju sad. I što znači po vašem mišljenju ova temperatura kroz ciklus, nadam se trudnoći a nisam sigurna što se događa
Unaprijed hvala na odgovoru!!

Ivo Balenović, dr. med.

14.02.2022. 21:20

Poštovana, povišena temperatura i osjetljivost dojki su indirektni pokazatelji ovulacije. Jedini sigurni dokaz ovulacije jesu visoke razine hormona progesterona koji se luči nakon ovulacije.

mala-lara

16.02.2022. 13:05

Poštovani doktore , zanima me vaše cijenjeno mišljenje. Naime, do sada sam imala uredne menstrualne cikluse svako 26-28 dana u trajanju od 6 dana, s urednim ovulacijama , da bi mi se dogodilo prošli mjesec da uopće nije bilo ovulacije, jer je točno osjetim po sluzi tri četiri dana u sredini ciklusa. Menstruaciju sam dobila od zadnjeg ciklusa nakon 38 dana, i ovaj mjesec u periodu kada bi trebala nastupiti ovulacija ponovno ništa, i tko zna kada će ponovno nastupiti menstruacija. Napominjem da do sada nikada nisam imala problema s anovulacijom i imam 41 godinu. Postoji li mogućnost uranjene perimenopauze ili je nekakav hormonski ili organski poremećaj u pitanju? Štinjaču sam kontrolirala i ona je uredna. Na pregled kod svog ginekologa sam naručena tek za mjesec dana. Hvala unaprijed .

Ivo Balenović, dr. med.

17.02.2022. 11:15

Poštovana, to je fiziološki hormonski disbalans do kojeg dolazi s godinama. Kod žena iznad 40. godine za očekivati su povremeni anovulacijski ciklusi. To ne znači da ste u menopauzi.

anam8787

10.03.2022. 15:02

Poštovani,
Menstruacija mi kasni više od 20 dana, na pregledu sam bila i razlog izostanka je što zapravo nije došlo do ovulacije. Imala sam već problema s tim, ginekolog mi je rekao da to nisu tipični policistični jajnici i savjetovao mi je da uzmem Provera tablete 7 dana dvije dnevno. Rekao mi je da kada god mi tako bude kasnila menstuacija duže vremena da uzmem tu terapiju. Ono što me muči jest to da sam već uzimala yaz kontracepciju koju sam prestala piti prije 8 mjeseci zbog povišenih D dimera i jer se nisam osjećala dobro. Također već duže vremena imam nekih problema sa ubrzanim otkucajima srca u mirovanju i sl., čekam pregled kod kardiologa koji je za mjesec dana. Ne znam je li to post covid simptom ili što, ali zbog problema s kontracepcijom i ovih nekih "problema" sa srcem strah me piti Proveru jer ona ima hormone slične kontracepciji. Imam li razloga za brigu ili da jednostavno uzmem propisanu terapiju?

Ivo Balenović, dr. med.

11.03.2022. 08:55

Poštovana, možete uzeti propisanu terapiju. Ako osjetite kakve nuspojave, prestanite s uzimanjem.

tina0312

12.03.2022. 14:15

Poštovani doktore,
imam 33 godine, 50 kg, visoka sam 163 cm. S 19 godina mi je dijagnosticiran PCOS te sam uzimala OHK do prije 5 mjeseci. Ciklusi su mi uredni, od 31-33 dana, trajanja cca. 6 dana, ali uz slabija krvarenja. Posljednja 3 mjeseca uzimam Inofolic. Budući da planiram trudnoću, napravila sam nalaz spolnih hormona 3. dan ciklusa, a rezultati su sljedeći:
Estradiol 88,04 pmol/L (žene fol. faza 46-607)
Testosteron 0,46 pmol/L (žene prije menopauze 0,29-1,67)
Prolaktin 680.30 mIU/L (žene 127-637)
LH 10,20 IU/L (žene fol. faza 2,4-13)
FSH 7,75 IU/L (žene fol. faza 3,5-12,5)
Androstendion (ECLIA) 5,53 nmol/L (žene 1,71-4,58; žene PCOS 2,26-12,1)
AMH 44,3 pmol/L (žene fertilna faza 4,86-67,76)
TSH nisam vadila u ovom ciklusu jer su relativno nedavni krvni nalazi pokazali normalne vrijednosti. Prije 3 godine sam prekinula terapiju Yasminom na 9 mjeseci da vidim kakvo je stanje i imala sam cikluse dulje od 2 mjeseca, a hormonalni status je bio sljedeći:
Estradiol 164,1 pmol/L (žene fol. faza 45,4-854)
Testosteron 0,96 pmol/L (žene prije menopauze 0,29-1,67)
Prolaktin 489.20 pmol/L (žene 102-496)
LH 9,14 IU/L (žene fol. faza 2,4-13)
FSH 4,90 IU/L (žene fol. faza 3,5-12,5)
Androstendion 4,54 nmol/L
AMH 107 pmol/L
Tada mi je u Petrovoj rečeno da će kod planiranja trudnoće biti potrebna stimulacija ovulacije uz vođenje računa o izrazito visokom AMH. Budući da su mi se ciklusi posljednjih mjeseci ustabilili i da je hormonski nalaz nešto bolji nego prije 3 godine, zanima me treba li me zabrinjavati i dalje inverzan odnos LH i FSH, te povišen androstendion, odnosno ukazuju li recentni nalazi na izostanak ovulacije i anovulatorne cikluse te koje su moguće opcije za začeće? Hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

13.03.2022. 22:55

Poštovana, trebali bi odrediti vrijednost progesterona u drugoj fazi ciklusa (21. dan). To je dokaz ovulacije. Inverzija LH/FSH nije značajna, kao niti minimalno povišene vrijednosti androstendiona. Uz stimulaciju ovulacije (a po potrebi i druge metode potpomognute oplodnje) ostvariti ćete trudnoću.

mala-lara

02.12.2022. 16:05

Potovani doktore, molim vas vas cijenjeni savjet. Naime već u predhodnim postovima sam vam pisala da imam problema sa kasnjenjem i izostankom ciklusa. Od trećeg mjeseca od kada sam popila jednu dozu provere, pa do devetog mjeseca su uredni ciklusi bili, da bi se opet dogodio poremećaj i menstruacija izostala. Ponovno sam otisla kod svog ginekologa koji je ultrazvukom utvrdio sljedeće. Na pregledu sam bila 09.11. a zadnju menstruaciju sam imala 23.09. Ovo je njegov nalaz, endometrij sekrecijski8 mm, jajnici mali bez znaka folikulogneze. Terapija provera 10 dana 2*1. Nakon prijelomnog krvarenje poslao me da uradim hormonski status 2-5 dan ciklusa , sto i jesam napravila 4 dan ciklusa i ovo su rezultati istoga TSH 1,42 ref.vrijednosti (0,3-3,6)
FSH 5,2 ref.vrijednosti za ovu fazu ciklusa ako se ne varam folikularnu je( 1,8 -9,4)
LH7,00 ref. vrijednosti (0,80-10.4)
PRL 215 ref.vrijedosti (78-597)
Estradiol 0,650 ref. vrijednosti (0,11-0,54).
Po ovim nalazima cini li se i vama kao i mom ginekologu da su ovo nalazi za ulazak u menopauzi ili je nesto treće u pitanju ? Jos se nisam uspjela cuti sa svojim ginekologom da mi kaze misljenje nakon ovih nalaza. Sto mi je ciniti sljedeće po vasem cijenjenom misljenju. Imam 41 godinu . Hvala vam unaprijed i lijep pozdrav.