Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


antidepresivi i trudnoća


Autor Poruka

Ana

08.07.2001. 20:53

Poštovana doktorice Kupešić, zanima me da li postoje nekakvi lijekovi koji djeluju na (vegetativnu podražljivost, vrtoglavice , jako lupanje srca i tako dalje), koji ne djeluju na fetus, tj ne izazivaju kongenitivne malformacije, kod dijeteta, a smiju se koristiti, u trudnoći.
Naime nisam u drugom stanju ali bi voljela imati dijete, ali se bojim učinka lijekova koje sada pijem,Oksazepam 10 mg(više puta na dan, jer su mi vrtoglavice i ostali simptomi neizdržljivi bez lijekova.

Doc dr. sc. S. Kupešić

15.07.2001. 18:29

Poštovana gospođo Ana,
Uzimanje sedativa, hipnotika i antiepileptika zahtijeva veliku pažnju posebno tijekom rane trudnoće. Stoga, ukoliko planirate trudnoću bilo bi razumno savjetovati se s nadležnim liječnikom (neurologom i/ili psihijatrom) koji mora ustanoviti da li je stanje Vaše primarne bolesti zadovoljavajuće da se prijeđe na manje agresivnu terapiju. Dobro je poznato da djeca majki koji npr. troše antiepileptike tijekom rane trudnoće imaju veću učestalost prirođenih malformacija ponajprije rascjep usne i nepca, te abnormalnosti srca. Prekoncepcijska analiza podrazumijevala bi određivanje koncentracije lijeka u plazmi žene koja želi zatrudnjeti, savjetovanje s nadležnim liječnikom i prelazak na terapiju koja bi bila dostatna za kupiranje bolesti, a uvjetovala manji rizik za trudnoću.