Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Bartolinijeva žlijezda i povećan Ca 125


Autor Poruka

Riada

20.09.2018. 19:10

Poštovana,

već dulje vremena Bartolinijeva žlijezda se zatvorila, te stoji u obliku jajeta. Prilikom spolnog odnosa se malo poveća, ali nema boli.

Na zadnjem ginekološkom pregledu ginekolog mi je preporučio vađenje krvi za pretragu CA 125 (papa test uredan). Kako je nalaz bio malo povećan (vrijednost 43,5), isti sam ponovila za tri mjeseca (vrijednost 40). U međuvremenu ginekolog savjetuje i pregled prsiju. Napravljena mamografija, te ultrazvuk dojki - obostrano reduciran žljezdani parenhim unutar kojeg se nalazi nekoliko cističnih lezija. U desnoj dojci medijalno od mmamile prema DMK nepravilna, septirana cista promjera do 8 mm. Aksile su neupadljive.)

Moje pitanje je moze li CA 125 biti povećan zbog Bartolinijeve žlijezde? Ako ne, možete li mi savjetovati koju pretragu još napraviti, te trebam li se uopće zabrinjavati zbog povećnog CA 125?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Riada

Ivo Balenović, dr. med.

21.09.2018. 10:35

Poštovana, Ca 125 je vrlo nespecifičan glikoproteinski tumorski biljeg. Ca 125 je povišen kod karcinoma jajnika i nekih drugih karcinoma (jetra gušterača pluća). Povišen je i kod nemalignih bolesti kao što su endometrioza, ciste na jajnicima i upalne bolesti zdjelice. Povišen je i u fiziološkim stanjima kao što je trudnoća i tijekom menstruacije. Bartolinijeva žlijezda nije povezana s povišenim vrijednostima Ca 125. Kod Vas je on minimalno povišen, što se može naći u otprilike 2% zdravih osoba. Savjetujem da ponovite nalaz kroz dva do tri mjeseca.

Riada

04.12.2018. 14:20

Poštovana,

Nakon tri mjeseca ponovljen je nalaz Ca125 i on iznosi 52,8. Možete li me savjetovati što dalje?
Unaprijed zahvaljujem.

Srdačan pozdrav.

Ivo Balenović, dr. med.

04.12.2018. 17:45

Poštovana, savjetujem internističku obradu. Ca 125 je toliko nespecifičan da je nemoguće reći zbog čega je povišen. To je slično kao kod povišene sedimentacije ili tjelesne temperature. Može biti povezano s mnogim organskim sustavima, a ponekad je povišen i u zdravih osoba.