Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Bolne grudi


Autor Poruka

valek

01.12.2019. 19:35

Poštovani,
imam 44 godine i zadnju menstruaciju sam imala 13.11.
Prije zadnje menstruacije sam imala dosta bolne grudi te je bol trajala i tjedan dana nakon menstruacije. Ciklusi oko 30 dana i redoviti.
Sad me grudi opet bole,osobito bradavice,čak ujutro osjećaj kao da se trebam izdojiti. Kroz dan popusti ali i dalje bole.
Bila sam na mamografiji u rujnu i sve je u redu. Osim fiboadenoma koji je i manji nego prije.
U pojacanom sam stresu na poslu.
Ne postoji mogucnost trudnoće.
Molim savjet.
Zahvaljujem,
Valentina


Ivo Balenović, dr. med.

01.12.2019. 22:30

Poštovana, savjetujem da odredite vrijednost prolaktina. Prolaktin je hormon kojem je dojka ciljno tkivo, a kod povišenih vrijednosti može se javiti iscjedak iz dojke.

ketty3

02.07.2020. 23:15

Poštovani,
Pišem Vam na ovu temu. U ožujku sam zbog bolova u dojci radila uzv dojke koji je pokazao promjene u lijevoj dojci zbog čega je savjetovan uzv za 3 mj. Danas je ponovno rađen uzv i situacija je ista. Evo nalaza: Palpacijski grubozrnate promjene naglašenije na 17 sati u lijevoj dojci.
UZV: koža obje dojke uredne debljine, potkožno masno tkivo uredno, dojke heterogene ehostrukture sa gustim žljezdanim parenhimom sa FC promjenama fibroznog tipa. U lijevoj dojci na 17 sati uz NAC u obje projekcije nepravilna hipoehogena tvorba 8x8x5 mm za daljnje praćenje. Kontrola unutar 3 mjeseca te u slučaju perzistencije nalaza učiniti magnetsku rezonancu dojki. Imam 26 g, nemam u obiteljskoj anamnezi rak dojke. Povremeno osjećam tvrdoću u lijevoj dojci, inače je ta dojka veća. Zabrinuta sam zbog tvorbe koliko je situacija ozbiljna s obzirom da se traži i magnetska? Pokušat ću još zatražiti druga mišljenja. Je li nalaz opasan za moje godine? Molim savjet. Zahvaljujem

Ivo Balenović, dr. med.

03.07.2020. 11:25

Poštovana, najčešće promjene u dojkama kod žena između 20. i 50. godine jesu fibrocistične. Iako se fibrocistične promjene u dojkama smatraju normalnima, one mogu uzrokovati bol, preosjetljivost i kvrgavost, posebice u gornjem vanjskom dijelu. No, samo na temelju uzv pregleda se ne može sa 100% sigurnošću zaključiti o čemu se točno radi. Potrebne su redovite kontrole, i ako bude potrebno magnet, kako je predloženo.