Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Bolne ovulacije i ostalo


Autor Poruka

Neshvacena

01.02.2021. 14:50

Poštovanje.

Imam 40 godina, rodila sam troje djece, jedno carskim rezom i dvoje vaginalnim porodima. Imala sam jedan spontani pobačaj
Oduvijek imam oblne mestruacije (menarha s 12).
Unazad nekoliko godina menstruacije su se izmijenile na način da počinju s nekoliko dana spottinga ili obojenog iscjetka i tek potom kreće izrazito obilna menstruacija s velikim ugrušcima. Posljedično, željezo mi je vrlo nisko i pijem nadomjestak.
Same menstruacije nisu bolne.
Međutim imam jako bolne ovulacije gdje bol može biti tako intenzivna da ne mogu hodati po nekoliko sati dok je po da ili dva osjetna bol.

Možete li mi reći, na što upućuje takva bol, može li se raditi o endometriozi?
Bol s eponekad javlja i pri vršenju nužde, spolnim odnosima...
Inače je uzv jajnika u zadnje vrijeme uredan, a moj liječnik ginekolog ne pripisuje važnost boli koja mene vrlo ometa.
Ciklusi su mi na 23-26 dana dužine i generalno, između ovulacijske boli i užasnog krvarenja, narušena mi je ugod asvakodnevnog života.

Ranije, u mladosti, prije trudnoća, imala sam često mnoštvo vodenih cisti, dugo sam uzimala hormonsku terapiju za regulaciju menstruacije.
Poslije zadnje trudnoće, pokušali smo smanjiti krvarenje instaliranjem Mirene no završilo je neprekidnim krvarenjem, jakim vrtoglavicama i cistama preko 3 i 4 cm na jajnicima. Stoga je Mirena uklonjena.

Sada čekam novi ciklus kada ću provjeriti razinu hormona, a osim toga ne znam što mogu učiniti?
Hvaal.

Ivo Balenović, dr. med.

01.02.2021. 18:55

Poštovana, obzirom na navedene probleme za Vas je oralna kontracepcija rješenje. Ona će zaustaviti ovulaciju i smanjiti krvarenja..

Neshvacena

02.02.2021. 13:45

Hvala na brzom odgovoru.

U kojem razdoblju bi se koristila takva terapija s obzirom da se meni u prošlosti brzo nakon prestanka korištenja terapije stanje vraća na ovakvo?

Molim Vas dalje u teoretskom smislu infromaciju - s obzirom da se u vrijeme korištenja hormonalne terapije ne događa ovulacija, odgađa li to ulazak u menopauzu?
Teoretski, traje li ženino plodno razdoblje dok postoji zaliha jajašaca koja mogu sazrijeti ili ona propadaju nakon nekoga vremena?

I još jedno dopunsko pitnaje: ukoliko se par doluči na kontracepciju vazektomijom, kako se pokreće postupak? Koji je prvi korak i može li se to u našem zdravstvenom sustavu izvršiti na vlastiti zahtjev?

Hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

02.02.2021. 15:55

Oralna kontracepcija 'čuva' jajnike i jajne stanice i smanjuje rizik od karcinoma, no ulazak u menopauzu je određen i genetski. Za vazektomiju se treba obratiti urologu.