Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


CIN II ili upala


Autor Poruka

Lidija

16.07.2002. 14:05

U veljaci mi je nalaz papa testa bio CIN II, svi birisevi negativni, odnosno sterilni, uzimala sam Betadin vaginalete.

U lipnju sam ponovila papa test i sada je nalaz jaka uplala, ali nema CINa, zar je moguce da je tako brzo nestao?

Kao terapiju za upala dobila sam Sumamed i ponovno Betadin, papa test moram ponoviti pocetkom rujna, moj ginekolog je naveo dvije mogucnosti ili se CIN zaista zalijecio ili ga upala prikriva, kolike su sanse da se CIN zaista zalijecio?

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

17.07.2002. 17:01

Poštovana,
Odstupanje u Papa nalzu u smislu CIN I ili II može se manifestirati uslijed upalnih promjena. Ukoliko je infekcija bila dostatno i primjereno liječena vrlo brzo može doći do regresije nalaza i povlačenja CINa. Ipak, radi Vaše sigurnosti savjetuje se ponoviti Papa test, te u slučaju visoko rizičnog spolnog ponašanja ili spolnih odnosa s takovim partnerom valja preporučiti tipizaciju HPVa koji može uvjetovati odstupanje u Papa testu. Savejtovala bih stoga učiniti dopunske testove: bris cerviksa s potonj9om mikrobakteriološkom pretragom i po potrebi identifikaciju i tipizaciju HPVa. Tek nakon ovakovih pretraga oći će se odgovoriti na Vaše pitanje, jer odgovor ovisi o rezultatu učinjenih pretraga.