Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Cin III i trudnoća


Autor Poruka

ela89

21.05.2019. 22:00

Poštovani, molim Vas za mišljenje. Imam 29 godina i nisam rodila. Naime, prije dvije godine PAPA mi je bio CIN I i doktorica me poslala na kolposkopiju. Kolposkopijom je utvrđeni CIN III s koilocitozom (imam HPV VR 16). Trošim Beta glukan i ACE vitamine. Kontrolni PAPA je pokazao CIN I/II. Danas mi je rađena kontrolna kolposkopija i doktorica mi je rekla da neće raditi LETZ jer je zahvaćeno preveliko područje. Nalaz će biti za dva tjedna, a na povijest bolesti od danas piše sljedeće: Porcija hipertrofična, TZ široko oko vu, cijela porcija, ON multiple, nakon bojanja rubno leukoplakije kružno, jod negativne Tip T1G1, biopsija i ekskohleat. Molim Vas objašnjenje toga. I molim Vas da mi kažete imam li šanse kroz godinu dana ostati trudna, te kakve su šanse izdržati trudnoću sa ovakvim nalazom? Unaprijed zahvalna.

Ivo Balenović, dr. med.

22.05.2019. 10:15

Poštovana, točn dijagnoza će se postaviti nakon nalaza biopsije. Promjene u smislu CIN -ova su prolazne i uglavnom se povlače, to najviše ovisi o imunitetu osobe. Jedan mali broj nalaza može progredirati do CIS-a (carcinoma in situ) i zbog toga su potrebne redovite kontrole dok se nalaz ne normalizira. U slučaju progresije nalaza radi se konizacija (kirurško odstranjenje promjenjenog dijela vrata maternice). Bez obzira na nalaz moći ćete ostvariti trudnoću bez problema. Uz redovite kontrole i terapiju promjene će se povući.