Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


donacija jajne stanice (?)


Autor Poruka

srebrenka

05.07.2001. 19:23

Poštovana,
Na ovo proljeće napunila sam 40-tu.Već par godina unatrag suprug moj i ja pokušavamo doći do toliko željenog djetete (njemu je 36, i s njim je sve o.k.) Moja osnovna dijagnoza je endometrioza. '92 laparaskopski mi je utvrđena endometrioza, te su operativno, bez naknadne medikamentacije, odstranjene ciste na jajnicima. Nakon određenog vremena, postupka HSG-a, provjere da li slučajno u maternici postoji septum (nema ga), i bezuspješna 3-4 pokušaja inseminacije, krenuli smo u postupak IVF-a. 3 puta uz hormonsku stimulaciju, 4 puta u prirodnom ciklusu. Samo jednom sam ostala trudna i to na veliku žalost - izvanmaterično. Prilikom operacije uklonjen mi je lijevi jajovod, te je biopsijom utvrđeno da u njemu na kraju, nije bilo zametka !? Prilikom operacije koja se zakomplicirala i trajala 4 sata, odstranjene su mi djelomicno i priraslice, i puštena sam kući. Nakon par dana dolazim na kontrolu, te me s vrlo visokim beta HCG-om ostavljaju me u bolnici. Slijedi druga operacija. Opet vrlo teška, budući da je na ultrazvuku jedva primjećeno da je trudnoća u desnom jajniku, koga mi odstranjuju. Nakon svega, ostao mi je samo lijevi jajnik na kome je endometriotična cista, i koja otežava kompletan postupak. Na hormonske injekcije za stimulaciju broja jajnih stanica loše reagiram. Zadnji put primila sam 51 injekciju Metrodina,a svega su punktirane 2 stanice. Endometrij mi je uredan, maternica normalno razvijena. Znam da su moje šanse minimalne. Polako već padam u depresiju. Suprug se boji moje nove eventualne hormonske terapije, punkcije, nakon koje sam jednom završila i na hitnoj. ja straha nemam, vec samo ogromnu želju za trudnoćom.
U novom postupniku vezanom uz metode potpomognute oplodnje, pročitala sam da je dozvoljeno doniranje jajne stanice, što do sada nije bilo moguće. Iz drugih izvora, čula sam da to još nije prihvaćeno. Što je točno?
Molim za savjet i pomoć.
S poštovanjem, Srebrenka BS

Doc dr. sc. S. Kupešić

15.07.2001. 19:36

Poštovana gospođo Srebrenka,
Donacija jajne stanice nije bila predviđena dosadašnjim zakonom o humanoj reprodukciji, ali je Povjerenstvo od strane Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske početkom ove godine predvidjelo niz promjena i shodno tome konstruiralo Postupnik koji takvu mogućnost predviđa. Ipak, kandidatkinje za takav postupak morale bi imati rješenje etičkog povjerenstva autorizirane ustanove koje bi analiziralo hormonski status, dosadašnje pokušaje metoda asistirane oplodnje , te opće i mentalno zdravlje svake pacijentice. S obzirom na Vaše probleme i rezultate dosadašnjih postupaka vjerujem da biste bili prihvaćeni u ovakav program donacije koji bi Vam dao dobre šanse za uspješno začeće. Od dodatnih pretraga za takav postupak bilo bi neophodno učiniti bris cerviksa na klamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu, aerobe i anerobe, biopsiju endometrija i trodimenzionalni ultrazvučni pregled s obojenim doplerom kako bi se analizirala prijemljivost maternice. O tome da li će zahtjev stručnog povjerenstva biti prihvaćen nadam se da ćete uskoro biti obavješteni posredstvom medija javnog informiranja, kako biste se mogli uključiti u daljnju obradu.