Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


sterilitet


Autor Poruka

ANJA

07.07.2001. 14:00

Postovana gospodjo Kupesic,na pocetku bih htjela da pohvalim ovaj sajt i zahvalim svima koji su pomogli njegovoj realizaciji.Ja Vam se javljam iz Bosne,imam 27 godina i nadam se da cu dobiti Vas savjet.Moj problem je vrlo slozen.Prva dijagnoza prije 4-5 godina je hiperprolaktinemija,uzrok mikroadenom na hipofizi.Prolaktin uvecan 5 puta,trosila sam bromergon oko 2.5 godine ali bez rezultata.U toku terapije prolaktin padne na normalno ali po prestanku terapije opet se odmah poveca.U toku terapije bromergonom radjen mi je HSG 2 puta i nalaz je navodno bio dobar pa mi je stimulisana ovulacija klomidom ali opet bez rezultata.Poslije toga oko godinu dana bila sam bez ikakvih terapija i pretraga da bi mi u 2 mjesecu ove godine uradili prvu laporaskopiju i doktor mi je rekao da imam parafimozu ,endometriozu te da su jajnici bez znakova skoro ostvarenih ovulacija,to je bila samo dijagnoza jer navodno nisu ocekivali parafimozu pa nisu imali potrebne instrumente za intervenciju.Poslije dva mjeseca radjena mi je intervencija i presjecene su parafimoze ali endometrioze navodno nema i ima zuto tijelo u desnom jajniku.Prolaktin je sad normalan poslije terapije Dostinexom te mi sad savjetuju kontrolni HSG pa ako kontrast prolazi usporeno savjetuje mi se vantjelesna oplodnja.Suprug ima 65% pokretnih spermatozoida.Molim Vas savjet. Hvala.

Doc dr. sc. S. Kupešić

15.07.2001. 19:28

Poštovana gospođo Anja,
Neprohodnost jajovoda udružena s endometriozom nerijedak je nalaz u neplodnih pacijentica. Ukoliko se mikrokirurškim zahvatom nije uspjela realizirati prohodnost jajovoda, te ako niti nakon 3 HSGa nemate potvrdu uredne prohodnosti jajovoda jedino razumno rješenje bi bilo uputiti Vas na postupak izvantjelesne oplodnje. U ovom se postupku provodi stimulacija ovulacije, ali lijekovima koji su najpovoljniji u odnosu na Vaš hormonski status, te se analiza FSH,LH,E2 između 3. i 8. dana m. ciklusa smatra neophodnom pretragom i u Vašem slučaju.U okviru daljnje obrade savjetovala bih i dodatnu obradu supruga. S obzirom da živite u Bosni mogu Vas uputiti na Moderni medicinski centar u Sarajevu, gdje tim prof Kurjaka uspješno radi postupke izvantjelesne oplodnje, tel 230-332.