Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11459 | Broj poruka: 82699

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


Eklampsija i druga trudnoća.


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tonkyy98

15.10.2021. 15:05

Poštovani! 20.01.2020 sam rodila carskim rezom u 37 tjednu trudnoće. U 35 tjednu sam dobila preeklampsiju, visok tlak i proteine u urinu. Beba je rođena manje porođajne težine i visine zbog zastoja u rastu jer sam imala infarkt posteljice. Imala sam i eklamptički napad pri uvođenju u anesteziju. Oporavak je bio malo duži al sve se brzo nakon poroda smirilo, još sam neko vrijeme pila tablete za tlak al i on se brzo spustio na normalu i 6 tjedana sam primala Clexane injekcije. Doktor je rekao da ću vjerovatno u idućoj trudnoći morati uzimati aspirin zbog sigurnosti.
Naime, sad smo se preselili u drugu državu i bila sam kod doktora što se tiče druge trudnoće rekao mi je ne trebam čekati jer je prošlo skoro 2 godine od prvog carskog a što se tiče tlaka da niko ne može garantirati da se to neće ponoviti ali ipak ima trudnica koje su u prvoj trudnoći imale eklampsiju a u drugoj nikakvih problema i rekao je ako dođe do trudnoće da ne trebam koristiti nikakve lijekove dok god je sve u redu. Mene sad zanima vaše mišljenje u vezi toga da li bi trebalo uzimati aspirin u drugoj trudnoći ili nešto drugo ili ipak ne i postoji li neki način il prehrana da se smanji rizik i mognućnost ponovnog ponavljanja Eklampsije. Unaprijed hvala i izvinjavam se se na dužem postu.

Ivo Balenović, dr. med.

16.10.2021. 09:45

Poštovana, za eklampsiju u idućoj trudnoći nema pravila. Postoji nešto viši rizik nego u općoj populaciji, ali ne znači da će se ponoviti. Što se Aspirina tiče, studije su pokazale da trudnice koje započinju uzimati aspirin u dobi od 16 tjedana trudnoće ili ranije imaju niži rizik od preterminske preeklampsije, ali ne i terminske preeklampsije.