Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 10764 | Broj poruka: 76747

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


Endometriozna cista na jajniku


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Maree955

13.05.2020. 20:35

Bila sam na pregledu kod dr. Na UZ mi je video cisticicu na desnom jajniku, a na levom endometrioznu cistu, cokoladnu(ako sam dobro razumela). Nije velika. Inace pijem logest 5 god.i htela sam da prestanem, kako bih radili na detetu. Rekao mi je da na 3 nacina moze da se izleci: pilulama, trudnocom ili operacijom(koja ne dolazi u obzir, jer je jako mala cista). Sad ne znam sta mi je ciniti.. kako da cistice nisu nestale, uprkos pilulama? I koja je razlika izmedju 'obicne' i endometriozne ciste?

Ivo Balenović, dr. med.

14.05.2020. 11:25

Poštovana, endometriotska cista je nakupina stanica sluznice maternice po drugim organima - najčešće na jajniku, ali može zahvatiti i crijeva, malu zdjelicu, mokraćni mjehur.... Postoje mnoge teorije o nastanku takvih cista. Ovisno o veličini, raširenosti i smještaju endometrioza može uzrokovati bolove i neplodnost. Ako je cista mala ne stvara nikakvih problema. Liječi se na način koji Vam je liječnik rekao, a na Vama je da odlučite. Obzirom na njenu veličinu najbolje je nastaviti s kontraceptivima sve dok se ne odlučite na trudnoću. Obične ciste su ciste koje nastaju kao posljedica u rasta i razvoja jajnih stanica i one najčešće spontano prolaze.

Maree955

14.05.2020. 22:15

Hvala na odgovoru.

Ta cokoladna cista je 20mm. Levi jajnik je30x20, a desni 28x20. Endometrium istanjen.
Rekao mi je da mogu nastaviti sa pilulama, a mogu i da zatrudnim. Inace sam na kontrolu i isla da vidim da li sam zdrava, da li mogu ostaviti pilule i raditi na bebu i da li je ranica na grlicu zarasla( u 11om mesecu sam isla na spaljivanje). Malo me ta cista uplasila, jer znam da zene koje imaju teze ostaju u drugom stanju. Zato sam i Vas upitala za misljenje.

Hvala puno, lep pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

15.05.2020. 10:05

Nema na čemu. Cista veličine 20 mm neće stvarati nikakve probleme.

alessis

21.05.2020. 19:20

Poštovani,

Na pregledu kod ginekologa ustanovljena mi je cista gustog sadržaja 3cm (endometriom?).
doktor me poslo na vađenje markera ca125, 11 dan ciklusa iznosi 47 kIU/L.
Imam 33 godine i radimo na djetetu nekih 8mj.
da li mislite da cistu treba operiarti ili savjetujete trudnoću prije operacije?
čitala sam da se operacijom smanjuje rezerva jajnika.
a s obzirom da imam problema sa prekomjernom težinom bojim se da to dodatno utječe na plodnost (BMI 38), radim na smamnjemju težine (ishranom i vežbom).
molim vasš savjet što bi za mene bilo najbolje u ovom trenutku?

Ivo Balenović, dr. med.

22.05.2020. 09:55

Poštovana, smatram da bi trudnoća bio bolji izbor. I svakako nastavite raditi na smanjenju tjelesne težine. Mnogi hormonski poremećaji uzrokovani su prekomjernom težinom.

alessis

22.05.2020. 11:00

poštovani,

zahvaljume na odgovoru, ja bih također prije pokušala ostavriti trudnoću.
Imam još jedno pitanje, do kada smatrate da mogu odgađati operaciju (ako ne dođe do trudnoće) i sobzirom na povišeni marker?

Ivo Balenović, dr. med.

22.05.2020. 12:35

Endometriozu nije neophodno operirati, pogotovo ako nije velika ( a Vaša nije). Medikamentozna terapija kod Vas za sada ne dolazi u obzir jer su kontraceptivi izbor u liječenju, a Vi radite na trudnoći. Pričekajte otprilike 6 mjeseci, pa ukoliko ne dođe do trudnoće, možete razmišljati o operaciji. Ukoliko ostvarite trudnoću, nema potrebe za operacijom.