Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


enterokok


Autor Poruka

Mia

02.02.2002. 01:48

Poštovana doktorice!
Unazad godinu dana u bakteriološkom brisu endocerviksa i vagine izoliran mi je enterokok ( tj. streptokok fekalis). Dobila sam antibiotike prema antibiogramu i vaginalete. U ponovljenom brisu enterokok je i dalje bio prisutan. Zatim sam ponovo dobila terapiju antibioticima i vaginaletama, ali stvar je bila ista. Nakon toga doktorica je preporučila pauzu od antibiotika i da ponovim bris za 2 mjeseca. Enterokok je bio i dalje tu. Ponovo ( 3. puta) antibiotici, vaginalete ali ništa.
Suprug je odmah na početku napravio bakteriološku obradu sperme koja je bila u redu. Od tada koristimo prezervative. Kako to da on nije dobio?
Što da radim? Doktorica kaže da je enterokok vrlo tvrdokoran, ali ja mislim da mora postojati način da ga se riješim. Tim više što bi voljela zatrudniti, a bojim se posljedica.
Molim vas vaše mišljenje. Postoji li možda neki lijek koji se može nabaviti u Italiji, a da je djelotvoran?
Pozdrav Mia

Doc dr. sc. S. Kupešić

03.02.2002. 08:20

Poštovana,
Ukoliko se radi o enterokoknoj infekciji uvijek treba isključiti tzv kolonizaciju vaginalne sluznice , jer je enterokok tzv uvjetno patogeni mikroorganizam. Ukoliko u brisu nema polimorfonukleara (ovaj podatak mora dati mikrobiolog na temelju učinjenog cervikalnog obriska) nije potrebno provoditi antibiotsko liječenje jer se radi o kolonizaciji ovim mikroorganizmom. Ukoliko, naprotiv postoje znakovi upale teba provesti antibiotsko liječenje koje se može provoditi peroralno ili sistemski (intramuskularnim injekcijama). Moram naglasiti da s obzirom na veliki broj sojeva i mutacija ne postoji "magični lijek" koji će Vas izliječiti ove tvrdokorne infkecije, već se treba učiniti mikrobiološka pretraga s antibiogramom, kako bi se odredio antibiotik koji će u liječenju biti najefikasniji (najčešće se u drugoj liniji liječenja opredjeljujemo na gentamicin koji se prima tzv injekcijama u debelo meso u područnoj ustanovi). Vjeruje se da je tvrdokorna enterokokna infekcija najčešće udružena s usporednim urinarnim infektom te bi također trebalo učiniti i urinokulturu.

salvador0103

30.06.2012. 20:30

Poštovani,
u zadnjih godinu i pol dana gotovo konstantno imam problema i u to vrijeme sam više puta koristila razne terapije. Mom je partneru otkriven enterokok, a zadnja terapija koju sam koristila bila je doksiciklin i lactogyn vaginalne kapsule, u svibnju ove godine. Moje je pitanje da li bih zbog ponovljenih problema u ovom trenutku teoretski smjela u tako kratkom roku ponoviti terapiju doksiciklinom? Brine me bih li mogla postati rezistentna? Unaprijed hvala na odgovoru!

Dejan Šakoronja, dr. med.

30.06.2012. 21:55

Poštovana nisam siguran da je doksiciklin lijek izbora kod enterokoka. Lijek broj jedan za liječenje istog su penicilinski i cefalosporinski antibiotici. Savjetujem svakako cervikalne briseve, a ako niste u mogućnosti terapiju provesti sa navedenim antibioticima.