Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Genitalni herpes?


Autor Poruka

ajsha

28.01.2014. 10:00

Poštovani,
prije otprilike 10-15 dana pojavio mi se pojačan iscjedak iz rodnice, uz neugodu pri spolnom odnosu, te sam to pripisala smanjenom imunitetu, kao i prehladi koju sam imala u to vrijeme. Češće sam pila jogurte/probiotike, čak sam razmišljala da kupim i nekakve kapsule poput Linex/Lactogyn, no onda je nastupila mjesečnica i odlučila sam pričekati da vidimo hoće li se nastaviti te promjene. No, prekjučer sam na vulvi, tj iznad usana primjetila prvo jedan 'prištić' koji je odmah bolio na dodir, nešto poput urasle dlačice, što sam ja i pretpostavila pa sam pokušala pincetom izvaditi par dlačica u nadi da će se stanje popraviti...no kasnije tog dana, i jučer, pojavilo se više takvih crvenih izraslina, tj prištića, svi na vanjskom dijelu rodnice, no i iza na području oko anusa...
Postoji li mogućnost da se radi o genitalnom herpesu? Imam istog partnera već 5 godina, zadnje 2ipo godine pijem kontracepcijske pilule (Triquilar) i uistinu nisam sklona ni upalama, herpes nikad nisam imala ni na usni, nikad nisam imala ni upale mjehura pa ni gljivice.
Mislite li da se radi o herpesu, i postoji li mogućnost da su iscjedak prije menstruacije i ove promjene sada povezani, ili postoji šansa da se ipak radi o nekom folikulitisu tj. upaljenoj lojnoj žlijezdi/uraslim dlacicama?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Dejan Šakoronja, dr. med.

28.01.2014. 10:25

Teško mi je reći odavde no svakako bi se moglo raditi o herpesu.
Herpetičnr promjene su na više mjesta sa promjenama poput mjehurića te okolnim crvenim haloom.
Svakako savjetujem da se odmah javite ginekologu da se ako jesu odmah započne s terapijom da se smanji intenzitet i obim promjena.

ajsha

03.02.2014. 17:35

Poštovani,
hvala vam na brzom odgovoru, i također bili ste u pravu.
Posjetila sam ginekologa koji je ustvrdio da se radi o herpesu, dobila sam terapiju Herplex tabletama, otopinom kalijevog permanganata i Betrion masti, i nakon 5 dana primjećujem da su se 'prištići' osušili i gotovo u potpunosti nestali osim par malo većih.
No ono što me zanima, danas sam samopregledom uočila da mi je koža na usnama, odnosno oko ulaza u rodnicu nekako tamnija, ne znam kako bih opisala boju, sivo ljubicasta rekla bih, ne razumijem od čega bi to moglo biti, postoji li mogućnost da je to od kupki hipermanganom možda?
Trebam li se zabrinuti ili?
Inače, ostatkom pregleda doktor je ustvrdio da je sve ostalo u redu, još čekam nalaz papa testa.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Dejan Šakoronja, dr. med.

03.02.2014. 23:20

Od hipermangana je. Terapija je bila dobra. Pozdrav.

dea26

24.02.2014. 14:35

Poštovanje, imam pitanje, imala sam odnos s dečkom i njemu su se nakon par dana pojavili ti prištići i mjehurići što su simptomi herpesa i to ne na spolovilu samom nego pored korjena spolovila..ja nemam nikakve simptome, niti te mjehuriće, niti peckanje, svrbež, bol,crvenilo, ništa..jel moguće da se ne radi o herpesu i dali je moguće da bez obzira na odnos ako to i je herpes da se ja nisam zarazila?
Hvala na odgovoru

Dejan Šakoronja, dr. med.

24.02.2014. 22:20

Moguće je da je zaražen herpesom a da vi niste zaražena istim. Doduše kontagioznost prilikom prvog kontakta je velika.
Neka on otiđe na pregled dermatologu.

dea26

24.02.2014. 22:35

Hvla na odgovoru, još me zanima, odnos je bio prije 11 dana, pa me zanim jesam li ja do sad trebala imati neke simptome? ili se mogu pokazat nebitno kad je odnos bio?

Dejan Šakoronja, dr. med.

25.02.2014. 21:55

Da ste se zarazili genitalnim herpesom već davno bi vam izbile promjene a ne nakon 11 dana.

dea26

25.02.2014. 22:05

Hvala puno na odgovoru, sad mi je lakše happy
A dečko će ići na pregled.
Pozdrav happy

Dejan Šakoronja, dr. med.

26.02.2014. 08:30

Molim.

ana1501

08.05.2014. 01:40

Poštovani!
Postavljena mi je dijagnoza herpesa genitalisa te trihomonijaze. Uz Herplex tablete( 3x1) te Herplex kreme, koristila sam Medazol peroralno te sad koristim Medazol vaginalete. S obzirom da terapiju uredno uzimam već 3. dan, zanima me kada bi mi se stanje moglo početi popravljati? Jer u ova tri dana, uz jaku terapiju, ne osjećam velike promjene.
Zahvaljujem na odgovoru.

Dejan Šakoronja, dr. med.

08.05.2014. 09:45

Kad nestanu herpetične promjene dakle još par dana.

oozabrinuta

09.07.2014. 20:35

Poštovani,


Nekoliko dana nakon nezaštićenog odnosa s dečkom pojavilo mi se peckanje stidnih usana i ulaza u rodnicu. Prvo sam pomislila na upalu mjehura te sam pila uvin čaj. Kako mi se stanje nije popravilo,otišla sam doktorici na pregled mokraće koja je bila relativno uredna (samo dva plusa leukocita). Doktorica mi je prepisala Ninur kapsule koje pijem već 5 dana. Kroz sve to vrijeme nije mi bilo bolje,nego gore. Sve me više peče i imam osjećaj žarenja oko ulaza u rodnicu,stidnih usana i područja oko anusa. Zatim sam uzela Canesten vaginalete i kremu koje još koristim,ali nema pomaka. Moram napomenuti da su mi stidne usne lagano crvene kao i ulaz u rodnicu.Čitajući po forumu,naišla sam na razne teme pa bi Vas ljubazno molila ako mi možete dati kakav savjet i napisati o čemu bi mogla biti riječ. Inače,planiram ići ginekologu kad potrošim vaginalete.
Najviše se bojim da nisam zaražena genitalnim herpesom iako za sad nemam nikakve mjehuriće ni prištiće,a od odnosa je prošlo 11 dana.

Unaprijed zahvalna!
S poštovanjem.

Dejan Šakoronja, dr. med.

09.07.2014. 21:30

Ako nema herpetičnih promjena izvana dakako da se ne radi o herpesu.
Upala je u rodnici pa bi uputno koristiti vaginalete.
Probajte Polyginax ili Macmiror vaginalete i kremu izvana.

oozabrinuta

10.07.2014. 01:05

Puno hvala na brzom odgovoru.
Nisam još spomenula da osjećam lagane bolove u zdjelici i žarenje u rodnici nakon mokrenje.
To isto može biti od upale u rodnici?

Dejan Šakoronja, dr. med.

10.07.2014. 11:45

Može.

oozabrinuta

11.07.2014. 18:30

Poštovani,

Ispričavam se na smetnji,ne bih htjela biti naporna. Ali moj problem ne nestaje,a ginekologu mogu tek u ponedjeljak. Dakle,žarenje još uvijek nije prošlo iako sam potrošila sve vaginalete . Ponekad se malo smanji,al uglavnom več dva tjedna skroz osjećem žarenje i pečenje vagine,ulaza u rodnicu i oko anusa. A danas sam skroz gore na stidnici otkrila nekakvu izraslinu,nije mjehur niti prišt. Boje je kože i samo je jedna. Je li moguće da sad tek izbija herpes?

Još jedanput se ispričavam na smetnji.
S poštovanjem!

Dejan Šakoronja, dr. med.

11.07.2014. 23:45

Ne radi se o herpesu, možda o kondilomu.
Mažite spolovilo izvana Canesten kremom.

niever

17.07.2014. 18:55

Poštovani doktore,
utvrđeno mi je od strane ginekologa da imam genitalni herpes, pijem tablete Herplex a 400mg, Virolex kremu i Vitamin B kompleksa, danas mi je peti dan otkad mi se pojavila infekcija, primjetila sam da su neke vezikule puknule i ostavile ulceracije dok druge nisu, bolovi su i dalje izrazito prisutni, zanima me kada mogu očekivati da će se bol smanjiti i da će rane početi zacijeljivati? Također već pet dana ležim u krevetu jer me boli pri svakom pomaku, i ne znam je uopće dopustivo da se krećem u okolini? Također imam pitanje i za mog dečka, 5 dana nakon odnosa su mu se pojavile vezikule sa crvenim haloom na spolovilu, ali bez ikakve boli i pečenja i bez nastajanja novih vezikula, a sada je drugi dan od pojave, da li genitalni herpes može reagirati tako, ili dda očekuje jačanje infekcije, sada samo maže Herplex kremom?
Na kraju, htjela bi vas nešto pitaati ali više kao utjehu, s obzirom da ga oboje imamo, koliko je to sve skupa opasno za nas, i da li ćemo moći normalno funkcionirati i imate normalne odnose? Unaprijed Vam hvala na svim odgovorima.

Dejan Šakoronja, dr. med.

17.07.2014. 23:00

Još koji dan i nastat će epitelizacija kožnih promjena.
Ako je toliko bolno možete uzeti i analgetike.
Možete se kretati u okolini. Kod njega bi također trebala terapija na usta jer se s time smanjuje
broj i količina recidiva.
Kad se to zaliječite oboje moći ćete imati dalje odnose no virus perzistira u organizmu i moguća je
njegova ponovna reaktivacija nakon kraćeg ili dužeg perioda.