Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Gljivice


Autor Poruka

Martina

10.06.2002. 14:26

Poštovana doktorice,

pisala sam Vam već u vezi svog konstatnog problema prisutnosti gljivica od početka ove godine, koji me izluđuje.
Problem nije nestao, nego ostao. Bila sam ponovno kod svog liječnika, koji mi prepisuje naizmjence Rojazol (vag. + krema) odnosno Canesten. Ništa mi ne pomaže!!! Prepisao mi je i Orungal (na Diflucan ne reagiram), no Orungal se ne može nigdje nabaviti, navodno je prestao uzvoz toga lijeka. Na kraju cijele priče savjetovano mi je da koristim hipermangan, ali on samo malo ublaži simptome svrbenja i pečenja, i djeluje vrlo kratko. Zaista više ne mogu ovako živjeti, ne znam što da radim. Inače, nalaz urina koji je nedavno učinjen, je sterilan.
MOLIM VAS ZA SAVJET!!!!

Unaprijed zahvaljujem,
Martina

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

10.06.2002. 18:44

Poštovana,
Trebalo bi pronaći uzrok zašto se javljaju recidivi gljivičnih infekcija i odrediti razinu šećera u krvi, a po potrebi učiniti i test opterećenja glukozom (OGTT test). Naime u žena mlađe životne dobi ova se vrsta infekcija češće javlja u dijabetičarki, pacijentica koje učestalo i produljeno koriste antibiotsku terapiju, te onih s oštećenjem imunološkog sustava. Kod opetovanih infekcija trebalo bi odrediti ciljanim cervikalnim obriskom i mikrobiološkom pretragom s antibiogramom koja je bakterija i /ili gljivica uzročnik Vaših tegoba, jer tek ciljano liječenje infekcije najbolje odabranim antibiotikom može dovesti do željenog rezultata. Neka izvješća iz američke recentne literature navode da se protrahirane gljivične infekcije mogu nalaziti i kod pacijentica koje dulje vremena koriste oralnu kontracepciju, onih koje su na terapiji kemoterapeuticima i zračenju. Ukoliko želite potražiti neki drugi antimikotički preparat prilažem Vam generička imena kako bi ste se mogli porazgovarati s Vašim ginekologom: nistatin, amfotericin B, flucitozin. Ipak prije primjene ove vrste lijekova morate se konzultirati s Vašim liječnikom jer morate provjeriti funkciju Vaše jetre /učiniti jetrene probe/, jer se primjena ovih preparata ne savjetuje u bolesnika s oštećenom jetrenom funkcijom.

Martina

11.06.2002. 09:50

Cijenjena doktorice,

mnogo Vam hvala na Vašem brzom odgovoru. Htjela sam samo još dodati da sam često kontrolirala razinu šećera u krvi, i obavila sam OGTT test, te su ti nalazi bili u savršenom redu. Sa šećerom nemam apsolutno nikakvih problema. Već dugo nisam koristila nikakve antibiotike, prije godinu dana sam koristila Ciprobay (15 dana) u liječenju Chlamydie trachomatis. Prvi kontrolni test je bio negativan nakon terapije Ciprobayom, no do drugog nikad nisam uspjela doći, jer je od tada taj problem sa gljivicama konstantan.
Također ne koristim nikakvu oralnu kontracepciju.

Htjela sam Vas još pitati, postoji li ikakva mogućnost da ugovorim pregled kod Vas, i ako da kako?

Još jednom, mnogo Vam hvala,

Martina

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

11.06.2002. 21:55

Poštovana,
Vrlo jednostavno možete dogovoriti pregled na Klinici za ginekologiju i porodništvo OB Sveti Duh, na tel 01 37 12 109 svakog radnog dana od 8 do 15 h uz jednostavnu napomenu da želite pregled kod Doc. Kupešić. Do skorog viđenja i zahvaljujem na povjerenju.