Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Histerektomija


Autor Poruka

leli45

04.11.2018. 12:15

Poštovani prije godinu i pet mjeseci učinjena mi je histerektomija. Ostavljen je samo jedan jajnik. Bila sam na dvije kontrole i sve je bilo u redu. Jutros nakon mokrenja na papiru se pojavilo krvi. Ne puno par točkica ali je krv. Ovo me jako uplašilo. Da li je to zabrinjavajuće?

Ivo Balenović, dr. med.

05.11.2018. 10:10

Poštovana, ne može biti ništa opasno budući da nemate maternicu. Treba uraditi pregled da se razluči odakle potječe krv. Da li je iz rodnice, mokraćnog mjehura ili probavnog sustava (hemeroidi)

Suzanica

12.11.2018. 15:20

U prosincu 2017. napravljena mi je histerektomija zbog Carcinoma planocellulare cervics uteri, T1a1NxMx G1. Na nalazu je između ostalog pisalo CIN III promjena nalazi se na jednom od prereza vaginalnog resekcijskog ruba. Nakon tri mjeseca sam radila PAPA na zaraslici, nalaz uredan. Nakon 6 mjeseci PAPA je pokazao ASCUS, obavila sam testiranje na viskokorizične tipove HPV. Test negativan. Novi PAPA u listopadu ove godine, ponovo ASCUS. Sada više nisam mirna jer mi se čini da to ide na lošije. Doktor kaže da je sve u redu i da ne brinem jer sam HPV negativna. Nisam sigurna da je sve u redu. Što mi savjetujete? Unaprijed vhala.

Ivo Balenović, dr. med.

12.11.2018. 16:40

Poštovana, nema razloga za brigu, ASCUS je graničan nalaz i ne zahtjeva terapiju ukoliko je nalaz HPV a negativan. Savjetujem podizanje imuniteta prirodnim putem (tjelovježba, izbjegavanje stresa, redovna i zdrava prehrana), a možete u ljekarni uzeti preparate beta glukana koji pomažu organizmu u podizanju imuniteta. Preporučio bih i probiotike koji će uravnotežiti vaginalnu mikrofloru i time pridonijeti bržoj normalizaciji nalaza. Prirodni načini održavanja vaginalne mikroflore je ispiranje rodnice čajem od vrkute, kadulje i lavande.