Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Hormoni?


Autor Poruka

Maja

22.09.2001. 00:30

Stovana dr.Kupresic!
Imam lijepu, zdravu curicu od sedam i po godina, a dobila sam je nakon petogodisnje borbe u otkrivanju moje neplodnosti. Svi nalazi, pocev od propuhivanja jajovoda, HSG, laparoskopije, svi su bili uredni. Takodjer, i spermiogram mog muza je uvijek bio izvrstan. Nakon pet godina ustanovljeno mi je da imam visok prolaktin, te nakon pet mjeseci uzimanja Clomida i Bromergona, zatrudnjela sam.
Sada imam drugi problem. Zeljela bi imati jos jedno dijete, ali ponovno ne mogu zatrudnjeti. Ginekolog me savjetuje da budem uporna jer da je kod mene sve u redu, ali bez obzira na moju upornost, ne ide.
Zeljela bi cuti Vase misljenje, da li je potrebno ponovno napraviti kontrolu hormona ili nesto drugo?
Imam vec 39 godina i vec je krajnje vrijeme, ako zelim, da imam i drugo dijete.
Molim Vas za Vase misljenje i savjet koje pretrage da napravim.
Unaprijed Vam mnogo zahvaljujem i pozdravljam.
Maja

Doc dr. sc. S. Kupešić

28.09.2001. 21:31

Poštovana gospođo Maja,
U sklopu obrade sekundarne neplodnosti i respektirajući Vašu životnu dob, trebalo bi kao prvo učiniti hormonsku analizu (FSH,LH,E2 i Prl) između trećeg i petog dana menstruacijskog ciklusa) kako bi se procijenio stupanj ovarijske rezerve. Ukoliko su ovi nalazi u granicama normale, liječnik će odrediti da li je neophodno ponovno provjeriti prohodnost jajovoda i ispitati nalaz spermiograma u Vašeg supruga kako bi se u slučaju potrebe mogla planirati intrauterina inseminacija. U slučaju da će hormonski nalazi pokazivati kakvo odstupanje odrediti će se daljnji slijed pretraga. Puno sreće - uz jednu napomenu...Ukoliko želite još jedno dijete ozbiljno, bez oklijevanja i sistematično pristupite ovom problemu jer iako je ovo razdoblje najljepše razdoblje ženina života ipak zahtijeva "požurivanje" u slučaju željene trudnoće.