Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Hpv 31


Autor Poruka

Pepa019

24.07.2022. 21:20

Poštovani, molim vas pojašnjenja ako je moguće... Prije više od 2 godine bila sam pozitivna na HPV 16 i ustanovljen mi je CIN 3 (biopsijom). Pila sam lijekove za imunitet, koristila Papilocare gel i radila biopsiju. Kontrolna Papa 2 mj nakon biopsije, kao i sve ostale Pape unatrag više od 2 godine su uredne. Doktor je rekao kako je promjena u potpunosti uklonjena biopsijom. Ponovila sam HPV test prošle godine u 8 mj i HPV 16 više nije pozitivan, ali je sada pozitivan HPV 31. Zadnju Papu sam radila u veljači ove godine te je i ona bila uredna, bez promjena. Iduća Papa mi je sad u kolovozu. Moje pitanje je moram li se sad ponovo bojati promjena ili se virus može sam spontano povući i trebam li raditi nešto po tom pitanju? Upravo počinjem piti Solgar beta glukan za imunitet. Također, s obzirom na činjenicu da sam unazad 2 godine imala spolne odnose samo sa jednim partnerom znači li to da sam HPV infekciju dobila od njega i treba li on poduzimati nešto po ovom pitanju? I kada ponovo mogu ponoviti bris na HPV i nadam se povlačenju HPV 31? Hvala punooo unaprijed!

Ivo Balenović, dr. med.

25.07.2022. 10:30

Poštovana, potrebno je jačati imunitet - to je najbolja obrana od virusa. HPV se prenosi spolnim putem. Smatra se da je preko 80% spolno aktivnih osoba bilo u kontaktu s HPV-om. Najveći broj se niti ne zarazi, jedan se dio zarazi, ali ne razvije promjene. Najmanji broj (slab imunitet) razviju promjene (CIN ili kondilomi). Liječe se samo promjene koje uzrokuje HPV. Dakle, kod HPV pozitivnih osoba koje ne razviju promjene liječenje nije potrebno. Organizam će sam 'savladati' virus, kao što je slučaj s većinom virusa.

Pepa019

25.07.2022. 19:10

Poštovani, hvala na brzom odgovoru.
Jedino mi još jedan dio nije jasan..
Ako sam ja od partnera dobila hpv i ako se on ne liječi ja ću ustvari stalno biti u kontaktu s virusom umjesto da ga pokušam eliminirati iz organizma? Samo me zanima treba li nešto raditi po tom pitanju..

Pepa019

26.07.2022. 12:10

Isprike što gnjavim ali pretražujem internet već dugo i ne mogu naći odgovor koji me zanima.. Naime, kako sam virus očito dobila od posljednjeg partnera, a koji je prije mene više od 10 godina bio samo s jednom osobom (tako kaže) zanima me da li je to moguće? Tj da li je moguće da je tako dugo bio s nekim tj samo s tom jednom osobom, a virus je meni mogao prenijeti i sad nakon tolikog vremena samo s tom osobom? Nadam se da sam dobro postavila pitanje jer se ustvari nadam da mi nije lagao o tome i da ju nije varao i bio s još nekim. Jako mi je to bitno i ne želim ga nepotrebno optužiti za nešto..... Unaprijed zahvalna na odgovoru...

Ivo Balenović, dr. med.

29.07.2022. 10:25

HPV se ne liječi ako ne izaziva promjene. Promjene koje izaziva HPV (ima ga preko 100 tipova) su od bradavica do CIN-ova. Kada je točno došlo do primoinfekcije HPV-om ne može se znati. Neki virusi mogu živjeti u ljudskom organizmu cijeli život i dok miruju nije potrebno liječenje. Koliko će dugo ostati u organizmu i da li će izazvati promjene ovisi o imunitetu domaćina.