Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


HPV i CIN


Autor Poruka

sandra

23.06.2001. 22:20

Poštovani,
Nedavno na pregledu papa test pokazao je prisutnost virusa hpv, cin I, cin II.
Doktorica nije imala vremena da meni i mojem partneru objasni pojedinosti vezane uz virus već je samo prepisala terapiju:25 tableta Doksiciklin(2x 1), 12 vag.Geonistin (svaku drugu večer) i 3 vag. Plimicol (svaku večer). Također partner je dobio Doksiciklin i kremu Plimicol. Zanima me je li terapija odgovarajuća? Ako mi je ustanovljen cin II i hpv molim vas da mi objasnite što to ustvari znači? Niti partner niti ja nemamo nikakvih vanjskih obilježaja bolesti (bradavice, ranice). Zanima me koliko dugo vremena virus može biti u tjelu a da nije aktivan, odnosno koliko je vremena trebalo da dođe na cin II? Da li uz virus postoje i neke druge nuspojave(npr. opadanje kose, problemi s noktima...). Zašto nije odmah napravljena tipizacija virusa kada se već pokazao prisutan u tijelu? Ja imam 26 godina (partner 25, a zajedno samo 2 god.) da li postoje neke zapreke u planiranju trudnoće i djece?
Unaprijed zahvalna na odgovoru i čestitke na dosadašnjem i budućem radu.
Sandra

Doc. dr. S. Kupešić

26.06.2001. 23:08

Poštovana gospođice Sandra,
Zahvaljujem na Vašem pitanju vezanom uz HPV infekciju. Terapija koju ste dobili prvenstveno ima ulogu da suzbije bakterijsku infekciju koja gotovo redovito prati promjene uzrokovane virusom HPVa. S obzirom da specifičnog lijeka protiv HPV nema, ovakav oblik "pomoćne" terapije može pomoći Vašem organizmu da lakše sam suzbije virusnu infekciju, te se redovito primjenjuje kao prva linija liječenja. S obzirom na Vašu dob, u Vašem liječenju doista morate biti odgovorni , te smatram korisnim učiniti tipizaciju HPVa, kako biste znali spada li u visoku ili nisku skupinu rizika.Što se tiče virusa i njegovog djelovanja, te vremena potrebnog da uvjetuje prijelaz sa CIN i na CIN II - o tome se nedovoljno zna da bi se sa sigurnošću mogao planirati slijed događaja već on ovisi od pacijentice do pacijentice. Različitost progresije i /ili regresije bolesti smatra se posljedicom lokalnog imunološkog sustava. S obzirom da je infekcija lokalne prirode, ne očekuju se sistemske promjene u smislu promjene na noktima ili opadanje kose. Ipak, ovakva stanja mogu navoditi na poremećaje imunološkog sustava, te ih svakako treba isključiti.