Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ICSI


Autor Poruka

Daria

05.07.2001. 14:08

Cijenjena doktorice Kupešić,

zbog suprugovog nalaza(oligoastehenozoospermija)sugerirana nam je metoda ICSI. Da li postoje podaci u Hrvatskoj o broju pokušaja oplodnje tom metodom i broju uspješnih trudnoća. Da li su to visoko rizične trudnoće tj.postoji li rizik da se dijete rodi s kakvom anomalijom?

Unaprijed hvala na odgovoru.

Daria

Doc dr. sc. S. Kupešić

15.07.2001. 19:48

Poštovana gospođo Darija,
Potupak izvantjelesne oplodnje metodom mikroinjekcije ICSI je doista rutinska metoda koja su Hrvatskoj provodi već više od 7 godina. S ponosom mogu ustvrditi da se je i ova metoda prva uspješno počela provoditi na Odjelu za neplodnost Klinike za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Sveti Duh kojim rukovodim, te da je iz našeg programa rođeno prvo dijete ovim postupkom (lijepa i zdrava djevojčica iz Rovinja). Poznati su mi podaci iz moje bolnice da je ovim postupkom rođeno viđe od 400 zdrave djece, te da se ta metoda jednako kvalitetno obavlja i u druge dvije bolnice u Zagrebu (Klinike Petrova i Vuk Vrhovec), kao i u privatnim poliklinikama MMC i IVF u Zagrebu. Kao i svaka trudnoća i trudnoća nastala postupkom izvantjelsne oplodnje ICSI metodom zahtijeva odgovorno praćenje. Na svu sreću serija naših pacijentica nije pokazala statistički značajno uvećani rizik od kromosomskih anomalija, na što su ukazivale neke studije Belgijske i Australske grupe, te se u prenatalnim testovima probira služimo jednakim kriterijama kao i za ostale trudnice /ultrazvučno praćenje, double-ili triple-test, dob trudnice, rizični faktori, poput opterećenja u obiteljskoj anamnezi, kariogram supružnika, te genetski savjet/.