Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Klamidija i invazivni zahvati


Autor Poruka

Danijela

08.07.2001. 19:54

Postovana G-djo Kupesic!

Dugogodisnji sam nosilac kronicne infekcije klamidijom koja je uslovila neplodnost i to putem hormonalnog poremecaja i opstrukcije jajovoda (jedan je dilatiran a drugi se ne prikazuje na snimku HSG-a).
U poslijednjih 5 godina sam vise puta, bezuspjesno pokusavala da visokim dozama svih raspolozivih antibiotika, izlijecim ovu infekciju, ali nisam imala uspjeha; poslijednji IgG test je dao rezultat 1:160. Prosle godine je neuspjesno vrsena vantjelesna oplodnja.
Posto se na testu cervikalnog brisa redovno pokazuje negativan nalaz, a nalaz HSG-a lijecnici ne smatraju pretjerano ouzdanim, smatrala sam da bi mozda bilo uputno uraditi laparaskopski pregled, koji bi, ovisno o nalazu, mogao rezultirati operacijom jajovoda i jajnika, koji su povremeno mikrocisticni. Do sada su mi, medjutim, lijecnici redovno davali odgovor da takvi invazivni zahvati ne dolaze u obzir dok se ne izlijeci infekcija klamidijom, tako da se ja konstantno vrtim u zacaranom krugu; infekciju ne mogu izlijeciti, a takodjer niti otkloniti operativnim putem eventualno zariste koje je pruzilo, da tako kazem, "gostoprimstvo" ovoj nesrecnoj infekciji.

Buduci sam se imala prilike uvjeriti u visoko postovanje koje uzivate kod pacijentica sirom Hrvatske, najljepse bih Vas molila da mi odgovorite da li su ovi zahvati moguci i preporucljivi u datim okolnostima?

Unaprijed zahvalna,

Danijela

Doc dr. sc. S. Kupešić

15.07.2001. 18:39

Poštovana gospođo Danijela,
Vi ste nažalost svjedok da infekcija klamidijom izaziva nepopravljiva oštećenja na reprodukcijskim organima, primarno jajovodima i jajnicima. Ova oštećenja su posljedica produljenog imunološkog odgovora što rezultira stvaranjem priraslica, proširenjem jajovoda i oštećenjem mirkocirkulacije jajnika. Razumno rješenje bi bilo da se antibiotskom terapijom (potoje različite linije antibiotske terapije od Sumameda, to Eritromicina) pokuša negativizirati klamidijska infekcija (ponekad se odlučujemo na produljene terapije oba partnera), a potom Vas podvrgnemo laparoskopiji. Smisao ovog zahvata je da se objektivno i diretkno vizualizira opseg promjena u maloj zdjelici, procjeni stanje na jajovodima, te ukoliko je potrebno učini adhezioliza (odstranjenje priraslica) i katkada odstranjenje bolesnih jajovoda (ukoliko se mikrokirurškim zahvatom ne može uspostaviti njihova normalna funkcijska sposobnost). Uobičajeno je i intralaparoskopsko uzimanje mikrobakterioloških uzoraka kako bi se otklonila sumnja na postojanje nekih usporednih infekcija poput Ureaplazme, Mycoplasme, aeroba i anaeroba.
Tek nakon ovakve ekstenzivne obrade moguće je poduzeti liječenje neplodnosti i provoditi metode asistirane oplodnje (IVF postupak i sl.)

Danijela

16.07.2001. 18:35

Postovana gospodjo Kupesic,

Najljepse Vam se zahvaljujem na Vasem odgovoru. Takodjer se zahvaljujem i onima koji su osmislili jedan ovakav site, jer ponekad covjek postane ocajan posto je obisao sve lijecnike u krugu koji su mu dozvoljavale materijalne mogucnosti, a nije dobio odgovarajuce odgovore i tretman. Zato je sjajno imati mogucnost za sirenje vlastitih vidika, narocito kad je u pitanju zdravlje odnosno materinstvo. Jos jednom, najljepse hvala sto odvajate Vase dragocjeno vrijeme za pomoc ljudima putem interneta.

Danijela