Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Izmijenjen ritam i oblik menstruacije


Autor Poruka

Neshvacena

16.11.2020. 17:30

Poštovani, 40 mi je godina. Menarhu sam dobila s 12 godina, od počtka su mi menstruacije dugačke i obilate.
U mladim godinama imala sam često policistične jajnike što sam tretirala pilulama Diane35.
Rodila sam troje djece, prvo carskim rezom, dvoje vaginalnim porodom, uz jedan spontani pobačaj dovršen kiretažom priej zadnjeg uspješnog poroda.
Prije trudnoće ciklusi u mi bili preko 30 dana dugački dok nisam bila na tabletama, uz krvarenja od 8 dana.
Između trudnoća bili su svakakvi, ali to su bila kraća razdoblja.
Zadnje dijete rodila sam prije 7 godina, nakon čega sam pokušala s postavljanjem MIrene regulirati krvarenje i ujedno se pobrinuti za kontracepciju. Kroz 8 mjeseci korištenja imala sam konstantno krvarenje i razvile su se ciste preko 4 cm na jajnicima pa smo istu uklonili.
Otad ne reguliram ničime, a ciklusi su mi se poremetili na način da traju od 22 do 25 dana s time što je prvi dio ciklusa izraženo kraći, neposredno po kraju krvarenja već dolazi do bolne ovulacije.
Također, krvarenje je čak po 3 dana tek u naznakama, ali onda se ipak događaju u svakom ciklusu 2 dana obilnih krvarenja s velikim grumenjem zgrudanog sadržaja (i preko 5 sm u promjeru).
Prilično sam anemična što pokušavam kontrolirati uzimanjem supstrata željeza.

Imate li savjet ili mišljenje što bi trebalo učiniti?
Zadnji ginekološki pregled s ultrazvukom i papatestom učinjen je prije godinu dana, sada čekam termin za sljedeći no moj ginekolog, iako upoznat s problemom, smatra da se tu radi o početku perimenopauze i da nemamo što učiniti.

Ivo Balenović, dr. med.

16.11.2020. 19:50

Poštovana, potrebno je uraditi hormonsku obradu (hormoni jajnika, hipofize i štitnjače). Ako ulazite u perimenopauzu to će se vidjeti iz nalaza hormona (visok FSH). Ako još niste u tom periodu (a 40 godina je prerano za perimenopauzu) krvarenja se mogu regulirati i smanjiti davanjem Duphastona u drugoj fazi ciklusa ili oralnim kontraceptivima. Naravno, prije toga je potrebno uraditi kompletnu laboratorijsku obradu i uzeti detaljnu anamnezu.