Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Izostanak mjesecnice


Autor Poruka

Nektar

23.10.2021. 12:25

Postovani,

15.05. imala sam spontani pobacaj. Menstruacija je dosla 29. juna i od tada bila na 28 dana, circa. Zadnja je medjutim bila 24.08. Bila sam kod ginekologa 07.10. Test je bio negativan, prolaktin uredan (radio je zbog povremenog iscjedka, ali kako sam prethodno dijete dugo dojila, objasnjeno je tako). Od avgusta radim u tri smjene, pa je ginekolog smatrao da je to prilagodba na novi ritam, preporucio mi da uzivam u odmoru i da ce menstruacija doci. No, nije dosla jos uvijek. Probat cu se naruciti za ponedjeljak ili utorak, da vidim. Testove sam radila u medjuvremenu vise puta, negativni su. U junu sam imala TSH 3.0 ali bez simptoma, tegoba, ultrazvuk stitnjace uredan, antitijela negativna, iskljucene bolesti stitnjace, ali sam uzimala L-Thyroxin, da bi u julu to dovelo do jatrogene hipertireoze sa izrazitim simptomima. Po preporuci doktora, prestala sam uzimati isti. Radila sam u septembru testove zgrusavanja, kompletnu dijagnostiku, sve je bilo uredno i tu su mi uradili TSH, bio je 2.75. Krajem oktobra imam dogovorenu reevaluaciju kod interniste. Ne znam da li bi taj TSH mogao biti uzrok. Inace, posljednji ultrazvuk je bio u junu i tad je sve bilo apsolutno uredno. Moram priznati da sam pod jakim psihickim pritiskom i stresom, da mi je tesko gledati trudnice i slicno, a sve to zadrzavam za sebe, i nekako mi se sve vrti oko tog ciklusa. Inace, imam 31 godinu, dobila sam sa 12 godina, i znalo se s vremena na vrijeme desiti da preskoci jedan mjesec, ali ne vise od jednom godisnje. Sta bi vi preporucili?

Lijep pozdrav i hvala

Ivo Balenović, dr. med.

23.10.2021. 17:50

Poštovana, moguće da se radi o anovulatornom ciklusu. Savjetujem da uradite analizu spolnih hormona (od 3. do 5. dana ciklusa), te vrijednost progesterona (21. dan ciklusa). Progesteron dokazuje ovulaciju.