Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Jajnici


Autor Poruka

Lidija

18.07.2002. 16:49

Poštovani,

prilikom pregleda ultrazvukom ustanovilo se da imam policistične jajnike. Na kartonu su napisali i da je jajnik mikocističan.

Što to točno znači.

Hvala na odgovoru

Lijepi pozdrav

Lidija

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

18.07.2002. 20:36

Poštovana,
Već smo u više navrata pisali o ovom učestalom problemu, tako da neke od odgovora možete potražiti među starim porukama na ovoj stranici. Policistični jajnici spadaju u endokrinološki poremećaj koji pokreće čitavu kaskadu metaboličkih promjena (utječe na razinu inzulina, razinu lipida, triglicerida, povećane su razine testosterona, androstendiona, promijenjen je odnos LH/FSH - odnos hormona hipofize i dr.). Sve to rezultira promjenama u vidu hirzuitizma (maljavosti), pojava akni, pretilosti, a na ultrazvučnom pregledu se uočavaju jajnici s brojnim sitnim cističnim strukturama. Liječenje se sastoji od primjene hormonske terapije (oblik liječenja ovisi o stupnju promjena), poticanju fizičke aktivnosti, provođenju dijete, a rijetko se odlučujemo za kirurški pristup. U svakom slučaju, kod sumnje ili potvrde ove dijagnoze morate potražiti pomoć ginekologa koji će po potrebi konzultirati specijalistu endokrinologa kako bi pokušali doskočiti ovom složenom endokrinološko-metaboličkom poremećaju.
Ipak, da Vas utješim -često morfološki izgled jajniika prikazan ultrazvukom može "prevariti" kliničara, tako da kliničke manifestacije ovog sindroma i endokrinološki parametri budu u granicama normale, a samo jajnici pokažu ovakav mikrocističan izgled.