Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kolposkopija


Autor Poruka

Davorka

28.06.2002. 17:50

Poštovana dr.Kupešić,
Papa nalaz pokazao je CIN I + HPV visokog rizika.
Učinjena je kolposkopija i nalaz je sljedeći : Uradna TZ i skvamokolumnarna granica.
Punktacije i mali otočić acidobijelog epitela na 10 h. Sasvim dobroćudan izled porcije.
Molim Vas da mi pojasnite ima li razloga za zabrinutost?
Znam da je moguće provoditi terapiju interferon vag. Gdje se mogu nabaviti i pod kojim imenom i kolika je cijena ?
Unaprijed zahvaljujem

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

30.06.2002. 23:17

Poštovana,
Ovaj nalaz kolposkopije ne treba Vas zabrinjavati jer govori u prilog uredne transformacijske zone (TZ) i skvamokolumnarne granice. Zaključak da se radi o dobroćudnoj leziji doista Vas može umiriti. Što se tiče primjene interferonske terapije savjetovala bih Vam da kontaktirate Imunološki zavod u Zagrebu (Rockfellerova ul), gdje ćete dobiti sve potrebne informacije o Interferonskim vaginaletama koje su- što se kvalitete i prihvatljivosti cijene bile konkurentne inozemnim proizvodima koje ćete pronaći u apotekama koje se bave uvozom lijekova. Pod ovim generičkim imenom (Interferon vag) naći ćete proizvode različitih proizvođača (dominiraju talijanski), a zajedničko im je obilježje da su prilično skupi.

TheMissTea

01.05.2018. 00:05

Postovani, prosle godine u avgustu isla sam na kolposkopiju i papa test, posto je bio crven grlic radila sam vaginalni, cervikalni bris mikolosku kulturu, trihomonas i na polno prenosive bolesti, kao i ultrazvuk, i sve je bilo u redu, bez ikakvih bolesti. Na nalazu pise da je u II grupi, i da se tu nesto ph vrednost poremetila, pa su se bakterije nesto obrnule, one koje su u grlicu treba da su van, ako sam dobro upamtila nislim da je dr rekao da je to ektopija. Dao mi je vaginalete da koristim 2 meseca, medjutim tek bih sada da pocnem, nadam se da nije kasno, htela sam da Vas pitam da li je to crvenilo opasno? I drugo, vaginalete koristim po zavrsetku ciklusa, prestajem kada ocekujem sledecu menstruaciju ili prestajem tek kad dobijem?

Ivo Balenović, dr. med.

01.05.2018. 10:15

Poštovana, ektopij znači prisutnost cilindričnih stanica (to su stanice koje se normalno nalaze u cervikalnom kanalu) na površini vrata maternice (gdje se normalno nalaze stanice višeslojnog pločastog epitela). To se događa zbog utjecaja hormona. Ektopij se nalazi u oko 70% žena reproduktivne dobi i sam po sebi ne predstavlja patološki nalaz. Taj cilindrični epitel u dodiru s kiselom sredinom rodnice pojačano luči sluz zbog čega se može poremetiti bakterijska ravnoteža u rodnici i pogodovati upali. Vaginalete se ne smiju uzimati za vrijeme krvarenja.

TheMissTea

01.05.2018. 21:20

Hvala puno, znaci normalno koristim vaginalete sve dok ne krene ciklus? Pa nastavljam posle ciklusa, posto treba 2 meseca da koristim.

Ivo Balenović, dr. med.

02.05.2018. 09:10

Tako je.

marija_a

22.08.2022. 12:40

Poštovana,
Dobila sam nalaz papa testa:

Opća podjela: abnormalne stanice
Opisna dijagnoza:
Bacillus vanigalis
Atipične glandularne stanice (agc)
Vjerojatno intraepitelna lezija
Podrijetlo: endocervikalne
C+++ E++

Odmah sam sutradan upućena na kolposkopiju: PVU ispod simfize,visoko, TZ1, SKG vidljiva oko ušća, nježni do srednje grubi ABE s punktacijama.
Učinjena je ekskohelacija i biopsija -ad PHD.
Naručena sam za 3 tjedna na kontrolu, ali sam pod prevelikim stresom.
Govori li ovaj nalaz da vjerojatno imam rak? Kolike su šanse da ipak nije rak u pitanju?
Što mogu očekivati nakon ovakvog nalaza?
Lp
MA


marija_a

22.08.2022. 13:15

Također,uz nalaz papa testa piše da se ne može isključiti AIS

Ivo Balenović, dr. med.

23.08.2022. 15:50

Poštovana, potrebno je pričekati PHD nalaz. Radi se o atipičnim stanicama na papa testu. Nalaz testa ne može isključiti AIS (najraniji stupanj karcinoma žljezdanih stanica koji nije invazivan), no to ne znači da se o tome i radi. Ali i ta promjena (AIS - ukoliko to potvrdi phd nalaz)) je u potpunosti izlječiva.

Ichbin

24.08.2022. 14:30

Poštovani doktore,
U 6. Mjesecu sam radila papa test, doktor je prilikom uzimanja brisa rekao da imam ranicu, i da je cijelo područje crveno i upaljeno. Rekao je da može biti posljedica hpv infekcije. Dan nakon toga samoinicijativno sam uradila kolposkopiju i utvrđeno je da imam nježni mozaik i područje je jod negativno. Doktorica je mislila da je to posljedica upale. Tada sam od terapije dobila neo pentran forte, pro gyno balans, antibiotik oralno, kao i neki vaginalni probiotik oralno. Prije nekoliko dana mi je stigao papa test koji glasi:
Zadovoljava za interpretaciju
Abnormalan nalaz (dopisano susp.)
Miješana flora
Skvamozne ćelije
Atipične skvamozne ćelije (ASC)
Ne može se isključiti HSIL (dopisano susp).
Uraditi ću hpv tipizaciju i da li bih trebala još nešto? Koliko je po Vama ovo loš nalaz? Je li ovo cin 3 ili cis? Da li je navedena terapija mogla djelovati na ovaj nalaz? Jako sam zabrinuta.

Ichbin

25.08.2022. 11:35

Želim se nadovezati na prethodna pitanja,
5 godina pijem kontracepcijske pilule, imam dugogodišnjeg partnera da li sada zbog ovakvog nalaza pape moram prestati da uzimanjem pilula? I da li će one imati ikakav uticaj na ovakav nalaz papa testa?
Unaprijed Vam zahvaljujem na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

26.08.2022. 11:45

Poštovana, ne morate prekinuti s uzimanjem pilula. Nalaz nije niti CIN 3, niti CIS. Savjetujem liječenje upale (vaginalni antibiotik). Papa test treba ponoviti za 4 mjeseca.

Ichbin

30.08.2022. 23:35

Poštovani, hvala Vam na prethodnom odgovoru.

Nakon što je papa test pokazao ASC, ne može se isključiti HSIL, uradila sam kolposkopiju koja glasi: grlić materice koničan, vanjsko ušće tsčkasto. Zona transformacije tip 1- SCJ vidljiva cijelom površinom. Cikularno oko OEU široka zona cilindričnog epitela sa mjestimično REE zatvorenog tipa sa dosta obuka nabothy. Ostali epitel skvamozan lugol pozitivan. Vaginalni fornixi dobro vežu lugol. Vagina naborane sluznice bez patlopkih kolposkopskih slika. Vulva i pereneum bez osobnosti.

Doktor je rekao da osim ranice ne vidi ništa, iako sam prije 2 mj imala mali mozaik. Rekao je da u zavisnosti od hpv nalaza radit će se letz konizacija ili drugi zahvat ranice. Da li je potrebno trenirati ranicu? Te, na šta ukazuje ovaj kolposki nalaz?

Ivo Balenović, dr. med.

02.09.2022. 10:55

Poštovana, 'ranica' je laički naziv za ektropij (mjesto na vratu maternice gdje jedna vrsta stanica prelazi u drugu).To nije patološka pojava, ali je to mjesto osjetljivije na razne štetne utjecaje (HPV) i stoga su na tom mjestu češće promjene u smislu CIN-a. Ranicu je potrebno liječiti samo ako se na tom mjestu jave promjene (CIN)

marija_a

07.10.2022. 14:20

Poštovani doktore, javljam se nakon novih saznanja. Nalaz biopsije je CIN 2 I HSIL visokog gradusa. Podvrgnuta sam klasičnoj konizaciji.
Inače, do sada nisam rađala, ali pokušavali smo dobiti dijete.
Sada je tkivo s konotacije poslano na biopsiju i plaši me što doktori kažu da nalaz može biti i bolji i gori od prethodnog nalaza biopsije. Je li to samo mjera opreza ili zaista može biti veći problem?

marija_a

07.10.2022. 16:35

Cervikalna intraepitelna neoplazija g2 (cin2,hsil) cervikalna glandularna neoplazija visokog gradusa (cgin,high grade)

marek12

24.11.2022. 19:25

Poštovani!
Nakon prve kolposkopije koja je bila u veljači nisam dobila nikakvu terapiju, osim da dođem na kontrolu za 6 mj s novim papa testom koji opet nije bio dobar (sumnja na ASC-H), a ovo je nalaz druge kolposkopije od neki dan: SK granica vidljiva, ZT stabilna, zatvorenog tipa, ektopija cirkularno, na rubovima ektopije na 1 5 i 11h ABE, G2, jodna proba negativna. Planirana biopsija cerviksa. Koliko je ovakav nalaz ozbiljan i znači li to da se vjerojatno radi o nekome od CIN-ova? Dosad ni jednom nije spomenuta sumnja na HPV, jel to znači da se ne radi o virusu ili nije isključeno i to? Jasno mi je da trebam pričekati prvo biopsiju i rezultate, ali ne znam koliko je sve to zabrinjavajuće...voljela bi čuti bar još jedno stručno mišljenje. Hvala unaprijed.

marie6

29.12.2022. 21:15

Poštovani,
Zakazana mi je kolposkopija i biopsija zbig cin1/cin2, zanima me mogu li uzeti prije biopsije kakve tablete da mi ublaži bolove, poput plivadona ili caffeina?
Lp

darcy

09.01.2023. 17:20

Poštovani,

da ne otvaram novu temu, nadovezala bih se na ovu s obzirom na to da mi je zadnji pregled upravo bila kolposkopija i učinjena biopsija.
Imam 36 godina, 2 uredne trudnoće iza sebe, supruga s kojim sam zadnjih 15 godina.
PAPA su mi inače bili uredni ili s eventualnom upalom sve do prve trudnoće 2015 (hitni carski rez zbog disproporcije). Stavljam kronologiju od 2015. do sada.
2015. CIN 2 + promjene povezane s HPV-om, moguć CIN 3
2015. CERVIKALNI brisevi negativni, HPV 16 POZ, HPV 18 NEG, HPV 31,33....POZ
2016. PARAKERATOZA, reaktivne promjene na stanicama povezane s upalom
2016. PARAKERATOZA, reaktivne promjene na stanicama povezane s upalom
2017. ASC-CUS
2017. PARAKERATOZA
2018. reaktivne promjene na stanicama povezane s upalom (nakon 2. poroda- vaginalnog)
2019. PARAKERATOZA, reaktivne promjene na stanicama povezane s upalom
2019. HPV 16 i 18 NEGATIVAN, HPV 31,33..... POZITIVAN
2020. Blaga upala
2021. Prisutne reaktivne promjene povezane s metaplazijom. Izražena površinska reakcija u smislu parakeratoze.
2022. Prisutne reaktivne promjene povezane s upalom i metaplazijom. Atipične stanice pronađene su u cervikalnom dijelu razmaza.
2022. Reaktivne promjene na stanicama povezane s upalom i parakeratozom. AGC/AGC-NOS

Preporučena mi je frakcionirana kiretaža no međutim u bolnici se nisu složili s tim te je napravljena kolposkopija i biopsija cerviksa i ekskohleacija endocerviksa.
Nalaz: PHD: 1 /2. CIN I (LSIL), cervicitis chronica.
Opis:
1. Oskudan materijal histološki sadrži sluz, fragmente površinskog endocerviksa i tračke endocervikalnog epitala.
2. 4 uzorka tkica promjera 0,1-0,2 cm koji su histološki dijelovi vrata maternice. Jedan uzorak je iz zone transformacije površine prekrivene višeslojnim pločastim epitelom koji pokazuje poremećaj stratifakcije, hiperkromaziju jezgara i mitoze u donjoj 1/3 debljine epitela, uz nalaz koilocita u površnijim slojevima. Endocervikalne žlijezde su pravlne građe. Preostali uzorci su iz endocerviksa, strome prožete gustim infiltratom mononukleara, površine i žlijezda obloženih pravilnim endocervikalnim epitelom.
Terapija; Dalcin 7 dana, Poligynax 12 dana, PAPA za 3 mj.

Voljela bi Vaše profesionalno mišljenje kako ovo izgleda te što ja još mogu sa svoje strane učiniti kako bi se nalaz popravio. Predlažete li ponavljanje cervikalnih briseva, HPV..ili nešto treće.
Puno hvala unaprijed i lp,
Darija