Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


kontrakcije u trudnoći


Autor Poruka

Marina

27.04.2002. 21:35

Poštovana doktorice,
trudna sam 19 tjedana.Od 9.tjedna pa do sada uzimala sam Dabroston zbog grčeva koji sam imala u početku trudnoće i koji su nakon uzimanja lijeka su prestali.Problem koji sada imam je slijedećiomgd 15. tjedna imam povremene, ja mislim, kontrakcije maternice što se očituje time da mi trbuh u donjem dijelu bude tvrd kao kamen i kao da pod dlanom osjećam da se uobličio u loptu koja,kako trudnoće napreduje,postaje veća i više mi ne stane u dlan.U početku je bilo uvijek bezbolno,zato nisam tome pridavala osobitu pažnju (tako da mislim da je to počelo i prije 15.tjedna).Doktora sam zvala16. tjedan i on me odmah pozvao na pregled.Sve je bilo u redu: beba raste,ja sam potpuno zatvorena,samo on kaže da se to još ne bi trebalo dešavati.Trebam reći da mi je još u 9. tjednu na pregledu propisao i Normabel 2x2 rekavši da mi je maternica tvrda ili tako nešto i da će je to opustiti.Kako imam užasan strah od lijekova ja sam te tablete tada pila 1x dnevno. No od ovog pregleda u 16. tjednu doktor je rekao da ih obavezno pijem i ja od tada tako i radim -2x2 mg Normabela dnevno.Doktor me ponovno pregledao u 17. tjednu zbog bolova koji su počeli pratiti ta stezanja(povremeno) i opet je bilo sve u redu.Što se bolova tiče dao mi je Ceporex jer je smatrao da mi je prehlađen mjehur pa da on provocira sve te kontrakcije.U slijedećim danima pokazali su se svi simptomo upale mjehuraomgtežani i bolno mokrenje i ja sam popila sav Ceporex i trenutno mi je mokraća na analizi.No i dalje jako teško mokrim ali me boli samo kada idem na WC noću?
Kontrakcije se i dalje javljaju mislim i više od 10 puta dnevno.
Mene zanima slijedeće:Kako da znam da li su i kada one opasne?
Što smijem raditi? Da li uredski posao koji radim (puno sjedim) može pogoršati stvari?
Da li postoji kakav dodatni pregled koji bi trebala obaviti?
Da li postoji veza između osjećaja stalne potrebe za mokrenjem,koja završi sa dvije-tri kapi i kontrakcija.(Ja pretpostavljam da će urinokultura biti o.k. kao što je bila i prije kad sam imala iste simptome.)
Zabrinuta sam i najradije bih da me doktor pregledava svaki tjedan,ali znam da to nema smisla i da bi on to i sam tražio da misli da je potrebno.Jednostavno ne znam kako da se ponašam,da li je sve to normalno ili nije.
Molim Vas za pojašnjenje svega što mi se događa i za savjet.
Unaprijed sam Vam zahvalna.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

28.04.2002. 19:06

Poštovana,
U slučaju tvrdokornih kontrakcija bilo bi neophodno učiniti nekoliko dopunskih pretraga:
1. elektromiografiju matrenice (EMG uterusa9 kako bi se ocijenio tip, jačina i frekvencija kontrakcijea,
2. transvaginalna cervikometrija (ultrazvučno mjerenje duljine i oblika cerviksa),
3. učiniti cervikalni obrisak kako bi se isključila infekcija kao uzrok pojačane kontraktilnosti maternice. Tek nakon učinjenih pretraga može se zaključiti kako postupiti u daljnjem tijeku trudnoće, da li sugerirati mirovanje, hospitalizaciju is l.

Marina

28.04.2002. 19:57

Poštovana doktorice,zahvaljujem Vam na tako brzom odgovoru.
Molim Vas da me uputite na adresu ustanove u kojoj se preporučeni pregledi mogu obaviti,bilo privatno bilo preko socijalnog.
Unaprijed zahvalna Marina.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

28.04.2002. 22:53

Poštovana,
Zasigurno znam da se svi ovi pregledi mogu obaviti na kliniciza ginekologiju i porodništov OB Sveti Duh, Sveti Duh 64, na uputnice, uz prethodnu narudžbu. Pretpostavljam da bi se isti pregledi mogli obaviti i na Klinici Petrova, Vinogradska (Sestre milosrdnice), Merkur i dr. Puno sreće u daljnjem tijeku Vaše trudnoće.

mafi

18.03.2012. 05:00

Poštovani,
molila bih Vas mišljenje. Trudna sam 27. U 25 tt bila sam hospitalizirana zbog kontrakcija-bolni nalik menstrualnim i bol u donjem dijelu leđa te učestale BH kontrakcije. Nalaz glasi: cervix 1 čl zatvoren, uterus nije senzibiliziran, plodne vode dovoljno, ostale UZV mjere bebe uredne. Tretirana 48 sati sa Mg sulfatom i stanje se smirilo (pogotovo se smanjio broj HB kontrakcija). Urinokultura negativna, a od briseva sve neg. osim BHSB koji je < 10na5. Terapija mi je Mg i Normabel po potrebi te željezo koje sam već uzimala. Dr. se ne zabrinjava previše tim streptokokom ali mi je ipak prepisao Amoxicilin 2x500 mg 7-8 dana, pa me zanima dali je to dovoljno budući da je uobičajena doza 3x500 i to min 10 dana.
Druga dilema mi je stanje cervixa i dali ono zahtijeva mirovanje i kakvo budući da mi moj soc. ginekolog kaže samo da je mekan ali da nisam otvorena i da mirujem, a dr u bolnici ovo što piše gore u nalazu. I treća dilema dali se trebam zabrinjavati što i sad rijetko ali povremeno ipak osjetim iste te kontrakcije kao pred menzes ali jako slabog intenziteta? Nisu baš bolne ali me zabrinjavaju.
Molim Vaše mišljenje za terapiju BHSB, mirovanje u odnosu na stanje cervixa (nitko ne spominje cervikometriju? ili se to može procijeniti samo palpacijski) i ovaj povremeni osjećaj laganih kontrakcija.
Unaprijed zahvaljujem
Anita

Dejan Šakoronja, dr. med.

18.03.2012. 14:10

Poštovana, Anita
Stanje cerviksa je zadovoljavajuće, isti je održan, dakle nije skraćen, te je vanjsko ušće zatvoreno.
Što se tiče terapije BHS-a, ja bih ordinirao terapiju amoksicilinom 3x1 od 500 mg kroz 10 dana.
Sa 34. tjedna svakako bih ponovio bris rodnice na BHS.
Terapija koja vam je ordinirana je apsolutno nužna i u redu. Savjetujem svakako ćešće preglede, i mislim da se ne trebate previše brinuti jer ste napravili svu obradu tijekom hospitalizacije. Svakako malo limitirajte vaše kretnje te se više odmarajte.

mafi

25.03.2012. 22:15

Poštovani doktore,

hvala na odgovoru.
Imam još samo jedno pitanje i jako mi je važno, a to je dali sa ovakvim nalazom smijem imati odnose?

Unaprijed hvala

Anita

Dejan Šakoronja, dr. med.

26.03.2012. 10:45

Poštovana, možete, sa zaštitom( da se smanji mogućnost nove infekcije BHS-om).

marta 112

14.06.2012. 14:10

Poštovana doktorice,
Molim vas za savjet i Vaše stručno mišljenje.
Trudna sam 28/4 tjedana i na strogom mirovanju 7 tjedana zbog dijagnoze "senzibilna maternica", što naravno znači da imam bezbolne kontrakcije koje se pojavljuju u nepravilnim intervalima (jednostavno se trbuh stegne i opusti kroz nekoliko sekundi) najčešće kad se dignem i malo prohodam ( 10-20 koraka). Do sada kontrakcije nisu napravile nikakvu štetu -cervix zatvoren ,tvrd,cervikometrija- vrat maternice 38 mm,unutarnje ušće slovo T,vanjsko ušće zatvoreno.Zbog kontrakcija sam bila i hospitalizirana u 25 tjednu ,gdje su mi putem briseva otkrili ureoplazmu u visokom titru te sam dobila sumamed intravenozno, i terapiju za kontrakcije nifedipin 20 mg 3X1..
Svi ostali nalazi krvi,urina,glukoze su bili odlični te su me otpustili iz bolnice kroz 8 dana uz terapiju nifedipin 2X1 i magnezij 1-2- dnevno..
Terapija nifedipinom mi nije nešto pomogla ,jer i dalje imam kontrakcije čim se dignem iz kreveta(ima dana kada imam svega 3-5 kontrakcija,a ima dana kad ne mogu ni do wc-a da st trbuh ne stegne na sekundu).
Ja se osjećam dobro i nemam nikakve bolove,krvarenja i sl.osim neugode od stiskanja trbuha. Beba lijepo napreduje,u 27 tjednu je bio težak 1200gr i svi fetalni pokreti i dinamika uredni.
Mene zanima vaše mišljenje o ovoj dijagnozi jer sam dobila odgovor od svojeg ginekologa i ginekologa u bolnici da ne znaju zbog čega se događaju te kontrakcije,te me svi samo smještaju na strogo mirovanje i pune tim nifedipinom kojeg bi kroz 2 tjedna polako ukidali.
Da li možda ima veze sa kontrakcijama to što je beba malo veća, i da li to konstantno moje ležanje uglavnom na lijevom boku u fetus položaju također ne izaziva kontrakcije kad se dignem jer mi se tijelo i svi mišići u njemu izravnaju samo kad idem do wc-a natih minutu dvije.
Loše i slabo se osjećam jedino od ležanja,a opet s druge strane strah od mogućih posljedica mi ne da da se dignem iz kreveta i uključim u normalu.
Isto tako Vas molim da mi kažete da li te kontrakcije imaju loš učinak na bebu.

Molim Vas da mi date mišljenje i unaprijed Vam zahvaljujem!
Lijep pozdrav!

Dejan Šakoronja, dr. med.

14.06.2012. 20:45

Poštovana, savjetujem da napravite kontrolne cervikalne briseve i laboratorijsku obradu (CRP) da se isključi infekcija kao mogući pokretaće kontrakcija.
Savjetujem da uzimate propisanu terapiju dalje i mirujete, uz Nifedipin, Normabel i MG.
Kontrakcije ne štete djetetu, te tjelesna težina nije u vezi sa kontrakcijama.
Svakako savjetujem češće preglede.

marta 112

15.06.2012. 12:00

Poštovani,
zahvaljujem na brzom odgovoru, samo bih napomenula da su me za briseve naručili za 2 tjedna.
Isto tako kad sam u bolnici pitala glavnu ginekologinju da li je bakterija izazvala stezanja rekla je da to nema nikakve veze sa stezanjima, što se pokazalo relativno točnim jer se stezanja nisu smirila od sumameda ni nifedipina..jedino kad nemam kontrakcije je ležeći položaj ...
Hvala Vam još jednom na odgovoru .
Lijep Pozdrav!

Dejan Šakoronja, dr. med.

15.06.2012. 19:10

Poštovana, rekao sam da svakako morate isključiti infekciju kao mogući uzrok kontrakcija. Savjetujem svakako mirovanje i limitiranost kretnji ako iste uzrokuju kontrakcije.
Svakako napravite cervikalne briseve i laboratorijsku obradu.

Cope

20.05.2019. 23:45

Poštovani,
imam 30 godina i uredan ginekološki nalaz. Zbog suprugove oligoastenozoospermije imala sam ICSI postupak te je 2.5.2019. napravljen embriotransfer dvaju trodnevnih zametaka. Nakon pozitivnog testa na trudnoću, dakle trudna sam 5 tj. radila sam 14.5. beta HCG koja je iznosila 337, a 16.5. 912. Uskoro ću imati prvi UZV pregled. Povremeno osjetim lagane bolove u trbuhu (kao predmenstrualne), nije bilo krvarenja niti pojačanog iscjetka. Od terapije uzimam Clexan injekcije, Prenatal i Utrogestan (3x2). Sinoc sam imala jake grceve (kao menstrualne) koji su me probudili iz sna i trajali su oko pola sata, ali krvarenja nema. Danas cijeli dan osijecam kao tezinu, tupu bol u donjem dijelu trbuha. Da li imam razlog za zabrinutost? Prosle godine sam imala spontani u 7 tj. (Pad bete) popracen jakim grcevima i krvarenjima

Ivo Balenović, dr. med.

21.05.2019. 08:30

Poštovana, potrebno je napraviti ultrazvuk. Budući da nije bilo krvarenja za pretpostaviti je da je sa trudnoćom sve u redu. To sada treba potvrditi ultrazvukom.