Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


krvarenje


Autor Poruka

Ivana

01.02.2002. 00:57

Postovana dr.Kupesic,

Moja je prijateljica u 11 sedmicu trudnoci prokrvarila. Rekli su joj da je plod dobro, ali da ima neke "tackice" na grlicu materice. Terapija je tablete "Gestormone", vitamin "C" i folna kiselina.Kakve su to "tackice", dali su one prouzrokovale krvarenje i kakve su joj sanse da odrzi trudnocu? Ima 27god. i ovo joj je prva trudnoca.

Doc dr. sc. S. Kupešić

02.02.2002. 08:15

Poštovana,
Vaša prijateljica je dobila terapiju u trudnoći koja se daje pacijenticama s nastupom krvarenja u ranoj trudnoći (koje se javlja u čak 15 do 20% trudnih paciejtnica), a primjena vitamina i folne kiseline daje se svim zdravim trudnicama. Što se tiče "točkica" na cerviksu, nejasan mi je Vaš opis, ali pretpostavljam da se radi o Nabothijevim cistama (koje su fiziološka pojava), može se raditi o eritroplakiji (ranici), a nadam se da se ne radi o bradavičastim lezijama koje mogu upućivati na virusnu infekciju. U svakom slučaju "točkice" na cerviksu nisu prouzročile krvarenje, a pretpostavljam da ove promjene nisu zabrinule ginekologa Vaše prijateljice s obzirom da nije proveo daljnje dijantostičke postupke kako bi razjasnio njihovu etiologiju. Ukoliko će se Vaša prijateljica držati datih joj uputa, mirovati i trošiti sugeriranu terpiju, njeni izgledi da održi trudnoću su veoma dobri, uz uvjet da se redovito ginekološki i ultrazvučno kotnrolira.